Sari la conținut

Sarcina peste termen

Sarcina peste termen, sau sarcina intarziata este considerata a fi sarcina care a depasit 42 de saptamani, fara sa inceapa travaliul. In mod normal, termenul unei sarcini se calculeaza la 40 de saptamani, insa exista cazuri (mai ales la primul copil) in care acest termen trece fara sa se intample nimic. Cam 10% din sarcini ajung in aceasta situatie, deci este destul de comun.

In cele mai multe din cazuri (70%) este vorba despre o calculare gresita a datei gestationale. Motiv pentru care se si iau in calcul cele doua saptamani in plus, ca facand parte din sarcina normala, chiar daca depaseste 40 de saptamani.

 

In cazul unei sarcini peste termen doctorul care monitorizeaza sarcina va lua o serie de masuri.

- va incerca sa recalculeze data gestationala corecta. Data estimata a nasterii este corecta daca, in timpul sarcinii reperele de referinta au fost corelate: dimensiunile uterului, inaltimea fundului uterin, primele batai cardiace fetale detectate de medic, primele miscari ale fatului simtite de mama. Se pot analiza si ecografiile si analizele facute in primul trimestru al sarcinii.

- va analiza starea de sanatate a mamei si a fatului. Multi bebelusi continua inca sa se dezvolte bine si la 42 de saptamani. Faptul este imbucurator, dar nasterea poate fi mai dificila, intrucat el poate deveni prea mare.

Exista insa si cazul in care mediul uterului 'imbatraneste' si atunci si bebelusul are de suferit. Belesului poate sa nu mai primeasca nutritia si oxigenul de care are nevoie, lichidul amniotic este posibil sa scada.

Si mama este supusa unor riscuri, precum diabetul sau hipertensiunea. In plus, riscul de a naste prin cezariana creste.

- Daca starea de sanatate a mamei sau a fatului se deterioreaza, medicul va induce nasterea. Este des intalnit sa recomande si nasterea prin cezariana in acest caz. In general, acum, nu se lasa o sarcina sa depaseasca 42 de saptamani, multi doctori luand masuri chiar mai devreme, la 41 de saptamani. Asa ca nu va impacientati, situatia nu dureaza la infinit, dupa cum va pare.

 

Cum este bebelusul postmatur.

In ceea ce priveste bebelusii, exista cateva diferente fata de cei nascuti la termen. Acestia sunt mai lungi si mai slabi. Si culoarea poate diferi. Daca uterul s-a deteriorat pot avea o culoare gri (primul lor scaun a fost deja expulzat, in uter). Daca au stat mult timp intr-un uter deteriorat pielea lor poate avea o coloratie galbuie. Ei si-au pierdut stratul protector de vernix, asa ca pielea lor va fi uscata, zbarcita. Vor fi insa foarte vioi :).

Nu exista nicio corelatie intre nasterea dupa termen si posible probleme in dezvoltarea ulterioara a bebelusilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!