Un nou studiu arată că percepțiile asupra imaginii corpului, în timpul sarcinii, variază în funcție de fiecare dintre noi; unele femei au o imagine corporală pozitivă în timpul sarcinii, iar altele nu, în timp ce altele nu au nicio schimbare reală a imaginii corporale. În general, nu există o experiență universală a imaginii corporale în timpul sarcinii și aceasta poate varia în funcție de sarcină, motiv pentru care este important să nu îți dai niciodată cu părerea despre corpul unei femei, cu atât mai puțin în sarcină.
Studiul a fost publicat pe 4 octombrie în Pregnancy and Childbirth și a descoperit variații mari în ceea ce privește modul în care sarcina poate afecta percepția femeilor asupra propriului corp, inclusiv experiențele de imagine corporală negativă.
Când cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU) și de la Universitatea din York au examinat 17 studii cu date din 5.200 de răspunsuri de la femei însărcinate și 4.172 de femei care erau însărcinate, au descoperit că nemulțumirea în ceea ce privește propriul corp a participanților la studiu la femeile însărcinate nu a fost cu mult diferită față de femeile care nu erau însărcinate. Unele femei însărcinate se simt mai bine în privința corpului lor, unele au constatat că se simt mai rău, iar altele nu au găsit nicio schimbare semnificativă. Cercetătorii spun că imaginea corpului în timpul sarcinii este alcătuită din mulți factori formați din experiențele individuale.
Există două teorii principale despre modul în care sarcina poate influența imaginea corpului unei femei. Una dintre ele sugerează că, deoarece sarcina poate face corpul unei femei să arate diferit de standardele „ideale” ale societății, ar putea duce la mai multă nemulțumire. Cealaltă teorie crede că sarcina ar putea face femeile să se simtă eliberate de aceste standarde și, de asemenea, să le ajute să se concentreze asupra modului în care corpul lor lucrează pentru a le pregăti pentru maternitate și pentru a avea grijă de bebeluși și astfel să se simtă în largul lor și mulțumite cu corpul lor.
„Este important să înțelegem modul în care sarcina poate avea un impact asupra nemulțumirii imaginii corporale, deoarece aceasta poate avea implicații asupra sănătății mintale a unei femei și, pentru că sarcina este o perioadă a vieții în care există un risc crescut de boli mintale, cercetările sugerează că insatisfacția cu imaginea corporală poate influența acest lucru”, scriu autorii studiului.
Imaginea negativă a corpului în timpul sarcinii poate duce la depresie și anxietate înainte și după naștere.
Articole relationate
Anxietatea de performanță la copii: Cum o recunoști și cum o gestionezi înaintea unei serbări
Serbările școlare sunt momente pline de emoție pentru copii, dar și pentru părinți. Deși pentru unii copii aceste evenimente sunt prilejuri de bucurie, pentru alții...
Alternanța ovarelor: mit sau realitate? Cum te poate ajuta să înțelegi acest proces dacă încerci să concepi
Ciclul menstrual este unul dintre cele mai fascinante și complexe mecanisme ale corpului feminin. Una dintre întrebările care apare adesea este dacă ovarele...
Aperitive festive pentru masa de Crăciun – 5 rețete rapide pentru mame ocupate
Crăciunul bate la ușă, iar mamele știu cel mai bine: magia sărbătorilor se simte și mai frumos atunci când toată familia este adunată în jurul mesei. Dar în...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu