Din cele mai variate cauze, unele femei au o problemă în plus în timpul sarcinii. Sunt insomniace. Cauzele variază de la trimestru la trimestru, chiar de la o lună la alta a sarcinii. Problema legată de somn rămâne, însă aceeaşi.
În primul trimestru somnul dulce la care te îndeamnă hormonii care susţin sarcina este stricat de călătoriile frecvente la toaletă. Partea ce mai rea este ca somnul întrerupt este greu de reluat, pentru că eşti victima unui carusel: gânduri, foame, apoi iar un drum la baie.
În al doilea trimestru rămân drumurile la baie, dar apare şi senzaţia de greutate, găsirea mai dificilă a unei poziţii convenabile, iar în al treilea trimestru somnul devine şi complicat din cauza arsurilor gastrice care nu te lasă să stai la orizontală şi a volumului abdominal în continuă creştere. Şi dacă arsurile gastrece trec, reapar călătoriile nocturne la baie, pentru că după ce bebeluşul se aşează pe canalul de naştere revine urinarea frecvenţă. În plus rinichi au cu circa 50% mai mult sânge de drenat, astfel că ... somnul tău se duce pe apă sambeti.
Am povestit toate acestea nu pentru că nu ai cunoaşte tot caruselul acesta, ci ca să-ţi dovedim că te înţelegem. Şi tocmai pentru asta, aducem şi câteva soluţii.
Soluţii contra insomniei
În primul rând evita cafeină (în toate formele sale), dar şi ciocolată. Amândouă stimulează diuereza şi întreţin insomnia.
Abţine-te de la a bea apă cu cel puţin două ore înainte de culcare. Dacă îţi este sete manaca un măr.
Fă mişcare în fiecare zi. Printre multele avantaje o să te ajute să dormi bine. Evită să faci antrenamentele prea aproape de oră de culcare, penttru că îţi vei sabota singura somnul . Exerciţiile fizice sunt energizante. În schimb o plimbare liniştită, la pas, este ca un somnifer.
Nu mânca mult la cină. Alege alimente cu proteine, lapte şi cereale integrale, ovăz sau carne de curcan. Toate au efect somnifer natural.
►Citește și Cum să dormi cu o gravidă. 15 idei în imagini
O baie călduţă are efecte calmante şi relaxante şi ar trebui să te ajute să ai un somn liniştit.
Un truc excelent este să dormi într-o cameră răcoroasă, cu geamul deschis (dacă nu este foarte frig, evident). O temperatură scăzută a mediului are efect calmant şi induce somnul. În plus metabolismul tău accelerat are nevoie de răcoare, pentru că tu să te simţi cu adevărat confortabil.
Dacă din diferite motive somnul nu vrea să vină încearcă câteva exerciţii de relaxare. Vizualizează fiecare parte a trupului tău şi imaginează-ţi că este complet relaxată, iar musculatura perfect destinsa. Este un exerciţiu foarte eficient.
Cauta cea mai confortabilă poziţie. Nu există perne prea multe şi dacă vrei, cere să ai la dispozite tot patul! Dorinţele tale trebuie să fie lege! Aşa că profită!
Dacă somnul refuză categoric să vină, nu sta în pat. Stai într-un fotoliu citește ceva, sau pur și simplu nu face nimic. Întoarce-te în pat când o să te simți din nou somnoroasă, te îndeamnă whattoexpect.com. Noapte bună și somn ușor!