Cele noua luni de sarcina influenteaza considerabil sexualitatea, prin variatii ale apetitului sexual mai ales de partea femeii si prin multiple implicatii fiziologice si psihice.
Sarcina nu ar trebui sa insemne o perioada de abstinenta sexuala. Dimpotriva, pentru a se simti confortabil gravida simte adesea nevoia de intimitate, inclusiv sexuala, ca pe un factor de coeziune a cuplului intr-un moment dificil, de rascruce. Liantul sexualitatii impartasite ii ajuta pe parteneri sa depaseasca presiunea psihica tipica oricarei stari de tranzitie intre roluri (de la partener/sot la tata, respectiv de la partenera/sotie la mama). Prin comunicare, empatie si solidaritate reconfirmata, dorintele partenerilor de cuplu se pot sincroniza si se pot realiza la unison.
Oscilatiile libidinale la femeia însarcinata sunt expresia fireasca a modificarilor fiziologice si psihice care au loc in organismul si in cadrul ego-ului sau, insa specialistii recomanda ca viata sexuala sa-si urmeze, pe cat posibil, cursul normal, ea nu dauneaza cu nimic fatului, iar parintilor le este chiar benefica, corelata fiind cu alte manifestari de atasament mutual si cu inventivitatea sporita manifestata in expresivitatea psihosexuala, de la atingeri si pozitii noi experimentate, pana la alegerea momentului optim pentru ambii parteneri.
Totusi, disfunctiile sexuale sunt prezente la femeile gravide: inhibitia sexuala prin frigiditate sau, din contra, nimfomania sau, oricum, exacerbarea apetitului sexual (favorizata si de cauze organice: intensificarea vascularizarii si presiunea exercitata de uter in zona pelviana). Aceste tendinte sunt contracarate prin comunicarea si exprimarea afectiunii in relatia dintre parteneri. Desigur, trebuie consultat un medic in caz ca apar probleme in plan sexual sau in stadiile avansate ale sarcinii: mai ales in ultimul trimestru.
Si in cazul partenerului pot sa apara probleme la nivelul libidoului. Majoritatea barbatilor se vor simti mai putini siguri pe ei atunci cand partenera lor este insarcinata, fiindu-le frica sa nu faca vreo miscare care ar putea cauza durere sau si mai grav. In plus, este necesar sa se obisnuiasca cu noua imagine, de mama, a partenerei si sa inteleaga ca asta nu are nicio influenta asupra ralatiilor lor sexuale. In mare parte aici are influenta si modul in care societatea percepe in general actul sexual. Si stresul in general, cu mult crescut datorita gandurilor la faptul ca va fi tata, poate sa reduca la minim libidoul barbatilor.
Intrucat toate aceste motive tin mai mult de psihic decat de partea fizica, ele nu sunt imediat rezolvabile. Dar nu sunt un motiv foarte mare de ingrijorare, lucrurile nu vor sta asa pentru totdeauna: cu o atmosfera potrivita si multa comunicare aceste probleme pot fi depasite.