Uneori in sarcina se intampla ca tiroida sa incepe sa functioneze defectuos. Poate aparea astfel o afectiune a tiroidei cum ar fi hipertiroidism, hipotiroidism sau tiroidita post-partum, in timpul sarcinii sau dupa.
Cum afecteaza sarcina tiroida
Atunci cand esti insarcinata, organismul tau evolueaza in permanenta – hormonii sunt intr-o continua schimbare si uneori tiroida incepe sa functioneze gresit . Poti fi mai expusa unei boli de tiroida din cauze genetice, a unei hipotiroidii care nu a fost tratata asa cum trebuie sau din cauza indepartarii (sau afectarii) tiroidei pentru a trata hipertiroidismul.
Prea putini hormoni tiroidieni
Hipotiroidismul in timpul sarcinii poate fi cauzat de tiroidita Hashimoto – o boala autoimuna. Dar este usor de tratat si in conditii de siguranta cu o pastila de inlocuire a hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului si sistemului nervos a bebelusului. Vei avea nevoie de teste de sange frecvente pentru a te asigura ca nivelurile sunt normale si multe femei care dezvolta hipotiroidism in timpul sarcinii il au si dupa ce nasc.
Prea multi hormoni tiroidieni
Hipertiroidismul in timpul sarcinii poate fi periculos pentru tine si copilul tau, cauzand probleme cum ar fi greutatea mica la nastere. Afectiunea poate fi declansata de boala Graves (o boala autoimuna), dar nu intotdeauna. Daca ai hipertiroidie usoara, este posibil sa nu ai nevoie de tratament, dar medicul iti va monitoriza starea de-a lungul sarcinii. Pentru hipertiroidism sever va trebui sa iei o doza scazuta dintr-un medicament anti-tiroida, cum ar fi metimazol.
Inflamatia glandei tiroide
Vrei sa dormi tot timpul si ai senzatie de letargie sau dimpotriva ai insomnie, anxietate, palpitatii sau tremor? Ai putea avea tiroidita postpartum, care apare de obicei dupa 1 pana la 8 luni dupa nastere. Daca ai aceasta afectiune, poti trece prin perioade de hipertiroidism si apoi de hipotiroidism. Daca observi simptome de tiroidita postpartum mergi imediat la medic.
Indiferent de ce afectiune tiroidiana ai, va trebui sa fii mereu sub observatia medicului pentru a te asigura ca hormonii tiroidieni raman la niveluri normale. Medicul va dori probabil sa monitorizeze si nivelurile tiroidiene ale copilului in primele luni de viata.
Sursa foto: hepta.ro