Sari la conținut

Sarcina te face neindemanatica

Fie ca iti scapa mai totul din mana, ca te impiedici chiar si de propriile picioare, ca aluneci pe te miri ce suprafete – sarcina te transforma in regina lipsei de indemanare. Si cu cat avansezi spre termen, cu atat aceste situatii enervante se inmultesc, crescandu-ti tensiunea mai mult a facut-o burtica. Stangacia indusa de sarcina nu este un mit, ba chiar are si explicatii medicale fizice si emotionale:

Schimbarea centrului de greutate. Odata cu cresterea burticii, o sa observi ca modalitatile tale uzuale de abordare a unei situatii – urcatul scarilor, mersul pe suprafete nesigure, mersul pe tocuri, ridicatul de greutati etc. – trebuie ajustate din cauza schimbarii centrului de greutate al corpului si arcuirii spatelui sub greutatea sarcinii. Unde mai pui ca e posibil sa nu-ti mai vezi deja varfurile picioarelor de burta. Din pacate, e posibil sa constati pe propria piele ca multe din miscarile pe care le faceai in mod automat au nevoie acum de ajustare, pentru ca ai ajuns, deja, o impiedicata.

Relaxarea ligamentelor. Placenta secreta un hormon numit „relaxina” care face ceea ce-i spune numele: relaxeaza ligamentele din organism si slabeste incheieturile mainilor si picioarelor, pregatind corpul pentru nastere. De asta scapi totul din mana. Pot baga mana-n foc pentru faptul ca m-am aplecat in sarcina sa culeg lucruri de pe jos cat nu m-am aplecat toata viata mea pana atunci.

Retentia de lichide. Desi sarcina este asociata mai mult cu retentia de lichide la nivelul picioarelor, afla ca insasi cantitatea de apa celulara creste in timpul acestei perioade, iar asta se intampla si la nivelul palmelor si degetelor. Asta o sa te impiedice sa tii lucrurile bine in mana, iti va micsora dexteritatea si-ti va afecta simtul pipaitului. Care se deterioreaza si din cauza amortelilor provocate tot de retentia de lichide la nivelul degetelor.

Sindromul de „creier imprastiat”. Modificarile hormonale din sarcina duc la aparitia asa-numitului sindrom de „creier imprastiat”, asemanator celor premenstrual, dar mai pronuntat. Astfel incat vei uita de intalnirile planificate, de sarcinile aflate pe ordinea de zi, e posibil chiar sa uiti fierul de calcat in priza sau aragazul aprins daca nu-ti asumi aceasta stare speciala si iti propui sa ii combati constient efectele. Cum ar fi sa-ti notezi totul si sa-ti verifici agenda de mai multe ori pe zi.

Oboseala si stresul. Un creier haituit da rateuri in cazul oricui, daramite al unei gravide epuizate de noptile de nesomn din cauza burticii prea mari si a grijilor prea apasatoare. Iar conform unui studiu publicat in Jurnalul Stiintific din SUA, stresul activeaza in creier o enzima care blocheaza memoria pe termen scurt, cat si abilitatea de a lua decizii. Deci iti dai seama in ce haos poti ajunge destul de usor.

Prin urmare, obisnuieste-te cu ideea ca sarcina te impiedica sa-ti duci viata si sa-ti faci treburile la capacitate maxima; incearca sa fii mai constienta de miscarile pe care le faci si sa te bazezi mai putin pe automatisme.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!