Sari la conținut

Sarcinile multiple

Ai aflat ca esti insarcinata, iar la prima ecografie descoperi ca vei avea gemeni. Felicitari! Vestea unei sarcini multiple este uluitoate pentru fiecare femeie pusa in aceasta situatie.

Sarcina gemenala sau multipla poate fi identificata din cea de 6-a saptamana de sarcina, cand este confirmata prezenta a doua, sau mai multe inimi.

O sarcina multipla nu difera in foarte mare masura fata de standardele unei sarcini unice, cu amendamentul ca multe din senzatiile pe care le ai, sunt ceva mai accentuate.

Citeste si:
Dieta in timpul sarcinii


Apetitul creste foarte mult, ceea ce este perfect normal in cazul tuturor sarcinilor, dar in mod special in cazul sarcinilor multiple, si este normal sa fie asa, pentru ca necesarul de nutrienti este mult crescut. Daca in primul trimestru al unei sarcini simple, o femeie are nevoie de un surplus caloric care poate sa ajunga pana la 300 de calorii, in cazul sarcinilor multiple necesarul creste la 400-450 de calorii. Este la fel de important sa nu mananci pentru trei, cum este important sa nu manaci pentru doi. Calitatea alimentelor face diferenta, nu cantitatea. Daca in cursul unei sarcini unice cresterea normala in greutate este de 11-16 kilograme, in cazul unei sarcini gemenale cresterea iun greutate variaza de la 15 la 20 de kilograme.


Nevoile unei femei care are o sarcina multipla sunt diferite in ceea ce priveste odihna. Cel putin in primul trimestru de sarcina, cand placenta nu produce inca hormoni, femeile insarcinate cu sarcini multiple trebuie sa se odihneasca mult, oricum mai mult decat cele care o sarcina unica. Somnul este esential, pentru ca in timpul somnului creste foarte mult vascularizarea peretilor uterului, iar aportul de nutrieni pe care il primesc viitorii copii este crescut. Se poate spune ca senzatia de oboseala si somnolenta pe care o resimt femeile insarcinate cu gemeni este mult mai mare, in primele luni de sarcina decat in cazul femeilor care au o sarcina unica.

Creste si frecventa urinarilor, asa cum se intampla in cazul tuturor femeilor insarcinate, dar este mult mai acentuata datorita volumului mai mare pe care il are uterul, si a presiunii pe care o exercita asupra vezicii urinare.

O sarcina multipla aduce acentuarea simptomelor de greata matinala, iar neplacerile legate de aceasta, inclusiv reprizele de varsaturi sunt extrem de neplacute. Cere sfatul medicului tau, pentru ca exista solutii care te pot ajuta. Odihna si o alimentatie corespunzatoare, care sa combata greata si varsaturile este mereu eficienta. Hidrateaza-te bine, evita sucurile de fructe, mamanca biscuiti usor sarati, nu bea apa pe stomacul gol, nu manca alimente prea dulci, bazeaza-te pe branza de vaci, iaurt si legume fierte. Morcovii fiertii, cartofi copti, fasolea verde fiarta, painea prajita au capacitatea de a face greturile sa dispara. Cerealele integrale, simple fara zahar sunt un aliment extrem de util.

Femeile insarcinate au deseori hemoragii nazale, dar in cazul  sarcinilor multiple aceste simptome sunt aproape inevitabile. Exista doua cauze care favorizeaza aceste evenimente: uscaciunea mucoaselor nazale, efect al hormonilor de sarcina  si cresterea cu pana la 50% a volumului sangvin. Solutia este sa folosesti picaturi cu apa de mare, pentru a tine mucoasa nazala umeda. 

Citeste si:
Trucuri ca sa faci fata greturilor matinale


Femeile care au o sarcina multipla trebuie sa acorde o maxima importanta tensiunii arteriale, semnelor care anunta eventuale infectii urinare si sa monitorizeze cu foarte mare atentie ritmul cresterii in greutate, scrie i-am-pregnant.com.

Fetusii din sarcinile multiple prezinta un risc crescut de a dezvolta anomalii genetice si congenitale, arata statisticile. Riscul creste si mai mult la tripleti, la sarcinile rezultate prin fertilizare in vitro, dar si in cazul femeilor trecute de 40 de ani. Pe de alta parte biopsia de placenta si amniocenteza prezinta un risc minim de avort in cazul sarcinilor multiple, spre deosebire de sarcinile unice, astfel ca aceste analize sunt frecvent utilizate in cazul sarcinilor multiple. Biopsia placentara si amniocenteza pot stabili cu precizie starea de sanatate a fetilor si prognosticul sarcinii.

Un risc major in cazul sarcinilor multiple este acela al nasterii premature, dar  daca sarcina ajunge in cea de a 32 saptamana de sarcina sansele copiilor de a se dezvolta normal sunt maxime. In general copiii nascuti din sarcini multiple au greutate mai mica la nastere fata de cei care provin din sarcini unice. 

O sarcina multipla este o incercare pentru organismul feminin, dar acesta dispune de toate mecanismele fiziologice care ii permit sa se adapteze si sa duca cu bine la final o sarcina multipla.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!