Sari la conținut

Sarea si sarcina

Exista ideea ca femeile insarcinate nu trebuie sa consume sare. Pe de alta parte sunt voci care spun ca eliminarea sarii din alimentatia femeii insarcinate este daunatoare fatului. Care este raspunsul?

Raspunsul este simplu: sarea este necesara si recomandata in cursul sarcinii, dar cu moderatie.

Sarea este cea care poate accentua unele din simptomele neplacute ale sarcinii: picioare umflate, maini umflate, tensiune arteriala crescuta, dar se pare ca este la fel de daunator sa consumi prea putina sare, sau deloc, mai ales pentru sanatatea fatului. Conform unui studiu, absenta sarii din alimentatia femeilor insarcinate sau limitarea drastica a aportului de sare a dus la intarzierea dezvoltarii renale a fatului. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Institutul din Heidelberg, Germania si Universitatea de Stiinte din Aarhus, Danemarca.
   
Si consumul crescut de sare in cursul sarcinii are efecte nefaste. Exista o legatura intre consumul excesiv de sare si greutatea mica la nastere, tensiunea arteriala crescuta si probleme renale ale mamei.

Un element de care trebuie tinut seama este si tipul de sare consumat. Este important de stiut ca sarea de masa procesata si sarea derivata din glutamatul de monosodiu sunt nesanatoase, in timp ce sarea de mare si sarea de mina sunt surse de minerale benefice atat pentru mama cat si pentru viitorul copil.

In ceea ce priveste retentia de apa, asociata consumului de de sare, se poate spune ca exista dovezi care arata ca retentia de lichide in cursul sarcinii nu este influentata de consumul de sare decat in foarte mica mica masura. Retentia de apa este un fapt controlat de hormonii de sarcina, nu de cantitatea de sare consumata.

In timpul celor noua luni de sarcina, volumul sanguin creste si el, cu pana la 1,5 litri, in raport cu cat avea mama inainte de a ramane insarcinata. La fel, lichidul amniotic va avea un volum maxim de aproximativ un litru, care si acesta trebuie sustinut. Iar acest proces este influentat de aportul de lichide si electroliti, iar electroliti inseamna sare!

De aceea, consumul de sare in timpul sarcinii este necesar si util, cu respectarea conditiei de a te mentine in limitele moderatiei.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!