Femeile gravide trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, mancand echilibrat, din toate grupele alimentare, de la fructe si legume pana la carne si peste.
Din aceasta cauza o perioada indelungata de post alimentar, asa cum este el recomandat de biserica ortodoxa, fara carne, peste, lapte si oua, nu este benefic pentru fat in timpul sarcinii. Mai ales in primul trimestru, cand bebele are nevoie de toate resursele pentru a se dezvolta sanatos. Asa ca, foarte probabil, nu veti intalni un doctor care sa va spuna ca este in regula sa postiti in perioada sarcinii.
De altfel, nici nu este absolut necesar. Si daca vei intreba preotul el iti va spune ca atat femeile gravide cat si femeile care alapteaza nu fac vreun pacat daca nu tin post. Nici copiii nu trebuie sa tina, pana cand nu implinesc 7 ani si cum tu esti cea care intinde masa mare si imparateasca pentru bebelus, esti de asemenea scutita.
De ce este atat de important sa mananci lapte, branza, oua si carne
Toate aceste alimente sunt cea mai buna sursa de proteine si nu pot fi inlocuite in totalitate cu altceva. De asemenea, ele contin si o cantitate insemnata de calciu, atat de important pentru dezvoltarea oaselor bebelusului. Vitamina D este esentiala pentru ca bebele sa se nasca fara malformatii si daca vara corpul o obtine usor prin expunerea la soare, iarna o ia din galbenusul de ou si peste. Mai multe motive pentru a manca peste si carne puteti gasi aici.
Daca totusi te hotarasti sa tii post, chiar si pentru o perioada redusa, exista cateva alimente recomandate la care ai putea apela. Multe proteine, dar si alte substante nutritive gasesti in leguminoase: fasole, naut, mazare, linte. Poti paria si pe avocado si cereale integrale. Si, desigur, nu uita de marea categorie a nucilor si semintelor. In ce priveste vitamina D, aceasta se gaseste si in ciuperci, pe care le poti consuma cu incredere.
La ce sa fii atenta daca tii post
In primul rand trebuie sa stii ca nu s-a efectuat pana acum niciun studiu care sa demonstreze ca bebelusul este cu adevarat influentat negativ de faptul ca tii post. Au existat unele studii care au aratat ca exista o tendinta ca bebelusii sa aiba greutate mai mica la nastere, insa rezultatele nu au fost concludente.
Inainte de a tine post trebuie sa discuti cu doctorul tau pentru a te asigura ca nu suferi de anemie sau diabet gestational care ar putea fi influentate negativ printr-un regim alimentar restrictiv.
Postul ar trebui intrerupt de indata ce ai una din urmatoarele simptome: ameteli, oboseala, constipatie, stari de voma, febra. De asemenea, ar trebui sa te cantaresti constant, sa fii sigura ca ai o curba normala a cresterii in greutate.
Daca ai incercat sa tii post si nu ai putut nu exista niciun motiv sa te simti prost. Organismele reactioneaza foarte diferit in timpul sarcinii si asta nu are nicio legatura cu poftele, credinta sau 'puterea' de a te abtine. Daca organismul iti transmite semnale puternice ca are nevoie de un anumit aliment atunci cel mai sigur este sa il asculti, acum el stie cel mai bine de ce nutrienti are nevoie.