Sari la conținut

Secretiile vaginale

Suntem intre noi, da? Ok! Secretiile vaginale sunt un motiv de angoasa pentru toate femeile. Gandul te duce imediat la o posibila problema, cu atat mai mult cand acestea apar in timpul sarcinii.

In primul rand trebuie spus ca secretiile vaginale in timpul sarcinii au aceleasi motive  ca si cele care apar in mod normal. Cauzele variaza de la cele normale, respectiv variatiile nivelului hormonilor si anormale, de la infectii pana la afectiuni de natura hormonala. Diferenta o face consistenta (apoase sau mucilaginoase), mirosul prezenta sangelui sau dureri si iritatii.

Hormonii de sarcina provoaca, in mod normal o crestere a secretiei vaginale, dar normal secretiile sunt clare, nucoase si fara miros. Orice secretie care arata altfel, care este insotita de iritatii locale, sange sau un disconfort local pot anunta o infectie.

Cele mai frecvente infectii vaginale sunt candidoza si vaginita bacteriana. Amandoua apar in timpul sarcinii si, daca sunt identificate si tratate nu ridica niciun fel de probleme. Vaginita bacteriana, netratata produce o crestere a riscului de nastere prematura. Iritatiile non-infectioase au drept cauza cosmeticele sau deodorante vaginale nepotrivite.

 

Un caz special, in timpul sarcinii il reprezinta sangerari vaginale. Aceasta situatie poate sa apara din multe motive. Colul uterin este acoperit de o membrana moale, producatoare de mucus si voarte vascularizata. Membrana foarte delicata poate sangera extrem de usor, mai ales ca in timpul sarcinii volumul de sange creste cu aproape 50%, fara sa existe vreun pericol pentru sarcina. Daca sangerarea este mica si nu este insotita de niciun fel de alte simptome nu exista motive de ingrijorare. 

Cititi si:
Sarcina extrauterina


Sangerarile la inceputul sarcinii, adica in primele 13 saptamani de sarcina (respectiv in primul trimestru), pot fi cauza unui avort spontan sau anunta o sarcina extrauterina, deci interventia medicului este absolut necesara.

Sangerare vaginala dupa 28 de saptamani poate sa fie usoara sau puternica, nedureroasa sau dureroasa. Toate acestea fac diferenta in ceea ce priveste gravitatea situatiei. Sangerarile pot fi cauzate de infectii care lezeaza mucoasa colului uterin sau pot anunta doua afectiuni grave, de natura obstretica: placenta praevia sau desprindere de placenta. Aceste doua situatii sunt grave si necesita interventia de urgenta a medicului pentru ca pot pune in pericol viata mamei si a copilului, scrie babyexpert.com.

In loc de final un sfat: nu te panica. De cele mai multe ori realitatea este mai putin grava decat crezi. Orice problema din aceasta categorie trebuie sa te trimita la medic, Interventia prompta este salvatoare in 9 din 10 cazuri!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!