Sari la conținut

Semnele nou-nascutului partea II

Nu doar dezvoltarea anormala a capilarelor poate produce semne nou-nascutului, ci si modul in care se distribuie pigmentul in pielea lui. Unele dispar in timp, altele raman pe viata.

 

Dupa cum spuneam in prima parte a acestui articol, cele doua categorii principale de semne pe care le poate prezenta bebelusul la nastere (sau la scurt timp dupa) sunt: vasculare – atunci cand vasele sale de sange nu se formeaza corect si pigmentare – atunci cand dezvoltarea si inmultirea celulelor ce produc pigmentul pielii sufera o disfunctie.

 

Dintre semnele pigmentare are nou-nascutului, iata care sunt cele mai comune:


Sursa foto: newborns.stanford.edu

Petele mongole sunt niste zone plate ale pielii cu o coloratie albastrui-cenusie si sunt localizate, cel mai adesea, in partea de jos a spatelui, deasupra feselor. Apar la nou-nascutii cu pielea mai inchisa la culoare (africani, afro-americani, asiatici, amerindieni, hispanici sau chiar si sud-europeni) si, de regula, dispar de la sine pana la varsta scolara.

 


Sursa foto: realreborn.com

Petele „cafea-cu-lapte” – numite astfel din cauza culorii foarte relevante (totusi, nuanta lor poate varia in functie de pigmentul pielii, de la maro deschis la maro inchis). Pot aparea oriunde pe corp si, uneori, se pot inmulti odata cu cresterea copilului. In primele luni de viata sunt foarte greu de observat din cauza culorii foarte pale, dar dupa varsta de doi ani devin destul de evidente. De obicei, sunt manifestari timpurii ale afectiunii denumite neurofibromatoza (aceste pete au fost asociate cu 95% dintre cazurile de pacienti suferind de neurofibromatoza de tip I), dar pot exista si pe corpul unor persoane care nu sufera de asa ceva. Aceasta afectiune este genetica si provoaca dezvoltarea anormala a tesuturilor nervoase. In cele mai multe dintre cazuri, neurofibromatoza a fost diagnosticata la persoane adulte avand mai mult de sase pete de acest gen cu un diametru mai mare de 3 cm. In ceea ce priveste copilul, daca observi pe pielea lui pete cu diametrul de jumatate de centimetru sau mai mari (in primii ani de viata) sau, ulterior, pete cu diametrul de 1,5 cm sau mai mare, ar fi bine sa va programati o vizita la dermatolog.

 


Sursa foto: thenevusjourney.blogspot.ro

Nevii congenitali (alunite) vor ramane pe corpul copilului toata viata, iar cei de dimensiuni mari au risc mai ridicat de dezvoltare a cancerului de piele peste ani. Pot avea diverse nuante de maro, pot avea par si pot fi plati sau in relief. Apar cam la 1% dintre noii-nascuti si, in 15% dintre cazuri, sunt localizati pe cap sau gat. Pot fi de dimensiune mica (sub 2 cm diametru), de dimensiune medie (2-20 cm diametru) sau giganti (unul singur sau mai multi, cu pigment inchis la culoare si cu par pe alocuri). De obicei, nevii de dimensiune mica sau medie sunt indepartati chirurgical daca sunt considerati deranjanti (sau pentru a preveni instalarea cancerului, desi acest beneficiu nu a fost dovedit inca).

 

Sursa foto articol: dundeemedstudentnotes.wordpress.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!