Sari la conținut

Sensibilitatea sânilor în primul trimestru de sarcină – e normal să își piardă brusc intensitatea?

Pentru că primul trimestru de sarcină este și cel cu risc cel mai mare de avort, graviduțele experimentează tot felul de griji și sunt permanent în căutarea de simptome care să le confirme sarcina. Fiind adesea primul semn al sarcinii, sensibilitatea sânilor (deși oferă o senzație deloc plăcută) – este cel mai bun prieten al graviduțelor– fiecare durere transmițând parcă viitoarei mămici mesajul: hei, sarcina ta e bine, liniștește-te!

► Citește și Frica de avort in primul trimestru

Dar ce faci când parcă sânii nu mai sunt la fel de sensibili? Ieri nu suportai niciun fel de atingere, astăzi parcă poți deja să dormi pe burtă?! Hmm, ne panicăm? Dăm fuga să repetăm analiza de sânge Beta Hcg sau mai așteptăm?

Conform specialiștilor, este normal ca simptomele sarcinii să fluctueze. De ce? Hormonii sunt de vină pentru aproape tot ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii și, drept urmare, nivelurile la care aceștia fluctuează cresc sau, dimpotrivă, scad nivelul de intensitate al simptomelor resimțite. Drept urmare, apar modificări de stare de spirit de la o clipă la alta, poate apărea lipsa interesului pentru actul sexual, sensibilitate a sânilor mai puternică sau mai slabă, dureri abdominale și nu numai.

Conform The Journal of Clinical Nursing, aproximativ 75 % dintre femei experimentează senisibilitate la nivelul sânilor, în primul trimestru de sarcină (acesta fiind uneori chiar și primul simptom de apariție a sarcinii).

Dar oare diferențele acestea de intensitate a durerii sânilor sunt mai mari în primul trimestru, comparativ cu celelalte? Răspunsul este categoric da! La începtul sarcinii, secreția de hormoni – estrogen și progesteron-  e uriașă! Ei trebuie să creeeze un mediu propice pentru o nouă viață, să crească volumul sângelui în corp, să pregătească sânii și nu numai. Dar tot în acest prim trimestru estrogenul și progesteronul sunt ca două mingi ale unei jucării pinball care urcă și coboară permanent. Așa se explică diferențele enorme de sensibilitate a sânilor și a stărilor de spirit, la începutul sarcinii. 

► Citește și Crampele în primul trimestru de sarcină – semn de avort spontan?

Așa că, dragi viitoare mămici, nu vă mai panicați! Dacă nu există nicio sângere, totul decurge normal cu sarcina. Grijile nu vă ajută cu nimic!

► Citește și Cum să faci față emoțiilor negative din timpul sarcinii
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!