Multe femei merg la lucru pina in saptamina a 28-a de sarcina sau chiar mai mult si se simt foarte bine. Se stie insa ca exista anumite ocupatii care sunt periculoase pentru fat.
Exista un risc crescut de avort spontan, nastere de fat mort sau malformatii congenitale ale copilului - la femeile care, la locul de munca, vin in contact cu substante toxice de tipul: clorura de vinil, mercur, gaze anestezice, sau care sunt expuse la nivele crescute de radiatii.
Multe femei gravide sunt ingrijorate despre pericolul iradierii in cazul in care lucreaza cu aparate care au ecrane vizuale. Daca sunteti ingrijorata de existenta unei expuneri nocive la locul de munca, cereti sfatul medicului si vorbiti cu patronul dumneavoastra pentru o eventuala schimbare temporara a locului de munca.
Riscurile locului de munca
Daca apar probleme medicale, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, veti fi sfatuita sa stati acasa. In lipsa problemelor medicale puteti merge la lucru pina in saptamina 28 de sarcina sau chiar mai mult. Aveti grija sa nu exagerati incercind sa faceti si toate cumparaturile si treburile gospodaresti.
In general, femeilor le vine greu sa mearga la lucru in primele trei luni de sarcina, mai ales daca au greata matinala si o stare de oboseala si somnolenta.
Daca aveti o munca care cere efort fizic crescut, mers pe jos distante lungi sau statul in picioare timp indelungat, luati legatura cu patronul chiar din primele luni de sarcina. Puteti obtine in mod legal un program redus sau schimbarea temporara a locului de munca.
Evitati camerele in care exista emanatii toxice de la vopsea sau alte produse; evitati contactul cu orice persoana care o boala infectioasa, in special, rubeola sau varicela; evitati contactul cu animalele, mai ales daca exista pericolul de infectie (ex. toxoplasmoza); evitati contactul cu oile si mieii, mai ales in sezonul fatatului.
Sfaturi pentru mamele care merg la lucru:
- verificati daca exista substante nocive la locul de munca;
- cind ajungeti acasa odihniti-va putin cu picioarele in sus;
- nu incercati sa faceti mai mult decit puteti face in mod confortabil;
- luati-va gustari nutritive la locul de munca;
- schimbati-va des pozitia;
- purtati dresuri "suport" in cazul in care trebuie sa stati mult in picioare;
- cind stati jos, puneti picioarele pe ceva mai ridicat;
- evitati incaperile in care se fumeaza;
- incercati sa va aranjati programul astfel incit sa veniti mai tirziu si sa plecati mai devreme;
- cereti sfatul medicului daca sunteti ingrijorata despre orice aspect al muncii dumneavoastra.