Sari la conținut

Sfaturi de la specialist - evolutia sarcinii

Saptamana trecuta dl. doctor Laurentiu Craciunas (contraboli.ro) a raspuns intrebarilor dvs privind evolutia sarcinii. Am strans mai jos cateva dintre raspunsurile dansului de interes general, care ar putea sa va ajute si pe voi:

1. Sangerari in timpul sarcinii

Combinatia sangerare vaginala + durere abdominala/pelviana (de "burta") in timpul sarcinii, mai ales in primul si al treilea trimestru, sunt motive de ingrijorare si necesita consult medical fata in fata.
 
Daca sangerarea nu este abundenta poti astepta pana maine dimineata. Ca si medicatie poti sa iei Paracetamol pentru durere, dar daca este vorba de un posibil avort din pacate nu se pot face prea multe.
 
Daca durerea se intensifica, in special pe o parte, sau daca ai senzatie de ameteala/lesin, trebuie sa mergi de urgenta la spital.
 
2. No Spa si durerile de burta in timpul sarcinii
 
No Spa este un relaxant al musculaturii netede si orice produs similar este la fel de (in)eficient pentru contractiile uterine. Paracetamol este suficient. Daca este nevoie de mai mult va trebui sa faci un consult pentru a exclude ceva sever.
 
Cel mai adesea nu exista o cauza tratabila pentru durere, sunt schimbari fiziologice pe parcursul sarcinii care o determina, deci cel mai adesea se recomanda doar tratament simptomatic.
 
Legat de Nospa si ale medicamente inutile in anumite situatii, in Romania exista conceptia ca daca medicul te trimite acasa fara nimic inseamna ca te-a repezit/fusarit. Din cauza asta sunt extrem de rare cazurile cand nu primesti "ceva", chiar daca ceva-ul respectiv nu are nici un efect demonstrat. Cel mult efect placebo. In tarile vestice, unde mentalitatea este setata pe "facem doar daca e necesar", nu vei primi proceduri/tratamente inutile. Asta este "evidence based medicine".
 
Nu spun ca Nospaul nu are rolul lui cateodata, dar cel mai adesea este prescris fara vreo dovada ca functioneaza pentru situatia respectiva. Similar combinatiei Nospa + Progesteron pentru durere + sangerare vaginala in primul trimestru, cu scopul de a preveni un eventual avort... nu functioneaza. La fel antibioticele in virozele respiratorii, si multe altele...
 
3. Cauze dureri burta
 
Cel mai adesea durerile din timpul sarcinii similare celor menstruale nu au o cauza anume care sa poata fi tratata. Daca bataile inimii fatului (la auscultatie) sunt in limite normale si nu exista sangerare/secretie (anormala) vaginala este suficient tratamentul simptomatic (analgesic). Trebuie exclusa o eventuala infectie urinara care ar produce iritarea uterului si generarea contractiilor respective (majoritatea infectiilor urinare in sarcina sunt asimptomatice, deci fara senzatie de usturime/arsura/durere la urinat).
x

 Nu sunt multe cauze posibile (importante) pentru durerea in dreapta jos: apendicita, un posibil chist ovarian (putin probabil) sau infectie urinara. In absenta lor este vorba cel mai probabil de vesnica "durere de ligament" determinata de intinderea (din cauza cresterii sarcinii) ligamentelor care tin uterul in pozitia normala in pelvis. Durerea este un simptom foarte nespecific, mai exista si altceva pe langa durere? Numai bine!

x

Uterul este un organ format din muschi si are activitate contractila, iar ce se simte uneori sunt contractii de tip Braxton Hicks. Pot aparea destul de devreme in sarcina si continua pana la termen. Nu sunt dureroase si nu creaza probleme.

x

La 36 de saptamani nu este neobisnuit sa ai o stare de disconfort in zona pelviana, cel mai probabil din cauza presiunii exercitate de fat. Fatul continua sa creasca, iar spatiul devine din ce in ce mai limitat. De acum e posibil sa intampini dificultati la toaleta, asta in adaos la constipatia deja existenta. Urinatul poate deveni mai frecvent, dar daca nu se asociaza cu usturimi/durere/senzatie de arsura, nu ridica probleme.

Legat de "contractiile" mentionate, este important de clarificat cateva aspecte. In timpul sarcinii uterul (fiind un muschi), are activitate contractila, asa numitele Braxton Hicks. Sunt normale si nu influenteaza evolutia sarcinii. Contractiile Braxton Hicks nu sunt dureroase, deci nu ar trebui sa ai episoade de durere adaugate peste presiunea pe care deja o simti.

Poti face o baie calduta, sau poti apela la Paracetamol (cate 1 gram la 6 ore). Pozitia cea mai confortabila (si cea mai indicata) ar trebui sa fie pe partea stanga, avand burta paralel cu patul (poti folosi 2 perne pentru sprijin). Daca durerea devine mai intensa, sau daca apar alte semne (sangerare vaginala, crestere in secretia vaginala, lichid amniotic etc) va trebui sa mergi la un control. Practic esti aproape de termen (prin definitie dupa 37 de saptamani), deci bebele poate veni cam oricand de acum inainte.

 

4. Carcei, crampe

Carceii/crampele au aceeasi cauza ca si in afara sarcinii, cel mai adesea oboseala, dar pot sugera si o carenta de calciu sau magneziu. Nu se recomanda suplimentele de calciu sau magneziu decat daca se identifica nivele scazute la analize.

 

5. Varsta sarcinii

Ideal este ca fiecare sarcina sa beneficieze de o ecografie in jur de 10-12 saptamani (de la prima zi a ultimei menstruatii). Pana atunci se apreciaza ca fiecare embrion se dezvolta la fel, deci este momentul cel mai bun pentru estimarea varstei sarcinii.

Dupa masurarea lungimii embrionului se poate estima data probabila a nasterii (deci in functie de varsta embrionului). Masuratorile ulterioare (diametrul cranial, lungimea femurului etc) vor da erori mai mari in estimarea datei probabile a nasterii.

Pentru gravidele diagnosticate tarziu se poate folosi o combinatie intre data ultimei menstruatii si data estimata prin masurarea diametrelor anterior mentionate.

Diferenta de 2 saptamani dintre cele doua varste (in functie de data ultimei menstruatii vs varsta embrionului) vine de la faptul ca ovulatia are loc cel mai probabil in ziua 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile (deci dupa 2 saptamani de la inceperea menstruatiei), iar fecundatia (ziua 0 a embrionului) are loc imediat dupa ovulatie. 

 

Daca mai doriti sa adresati alte intrebari doctorului Laurentiu Craciunas puteti deveni pacientul sau privat online.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • INA BULINA

    unde il pot gasi pe domnul doctor Laurentiu Craciunas

  • Ionelaavram

    Sunt însărcinată în 6saptamani fusei la medicul meu la care sunt trecuta și zisa ca sarcina e bine îmi dădu tratament arefam ovule, acid folic, No spa.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!