Sari la conținut

Sfaturi pentru o sarcina usoara

Primul sfat pe care merita sa-l ia in calcul femeile insarcinate este acela de a nu tine seama de sfaturile prietenelor si sa aiba intelepciunea de a filtra cu mult discernamant ceea ce citeste pe internet. Urmatorul sfat, fundamental pentru bine copilului si viitoarei mame, este sa respecte sfaturile si indicatiile medicului si sa discute cu acesta despre toate nelamuririle si angoasele pe care le are. Si ca sa nu te simti sau nu ca intr-un carusel al parerilor, iti spunem noi ce merita sa citesti, pentru a avea o sarcina usoara..

Poti bea alcool, dar cu moderatie. Regula generala este aceea de a bea cu moderatie, insa s-a demonstrat ca bebelusii mamelor care consumasera pana la opt pahare de vin pe saptamana erau la fel de inteligenti si sanatosi precum cei ai caror mame optasera pentru abstinenta. Tine cont de faptul ca alcoolul influenteaza sarcina in contextul mai multor factori precum predispozitia genetica, stilul de viata, mediul in care traiesti etc. Concluzia: bea un pahar de vin, dar fa acest lucru cat mai rar cu putinta.

Nu fuma! Cele mai multe studii sustin ca acest obicei duce la o greutate scazuta a copilului la nastere, ar creste riscul de avort spontan, mortalitate infantila si al unor probleme precum meningita sau dificultati de invatare.

Suplimentele nutritve sunt necesare. La prima impresie pentru fiecare posibila afectiune, doctorii au o vitamina minune. Asadar, daca nu ai aflat pana acum, noteaza: acid folic contra tumorilor cerebrale, probiotice pentru prevenirea eczemelor atat de frecvete la nou-nascuti, iod pentru prevenirea unui IQ nesatisfacator, colina (substanta prezenta in galbenusul de ou, peste, nuci) pentru prevenirea schizofreniei si lista poate continua.  Esentiala este insa o alimentatie echilibrata si corecta pe tot parcursul sarcinii, secretul fiind in diversitatea alimentelor consumate.

Vitamina D, obligatorie. Beneficiile vitaminei D administrate in sarcina sunt recunoscute: crearea unei osaturi puternice atat la mamici, cat si la copii, scaderea riscului aparitiei cariilor, combaterea infectiilor din timpul nasterii, nasterea prematura sau necesitatea cezarienei etc. Ei bine, cei mai multi doctori recomanda suplimentele de vitamina D, in special in aceasta perioada. Totusi, alti specialisti sustin ca mult mai eficient ar fi sa "iti extragi" vitamina D din razele soarelui. Asadar, expunerea la soare ar fi solutia.
 

 

Calm si relaxare. Si asta pentru ca in cadrul unei astfel de cercetari la care au participat 8.829 de copii, s-a constatat ca stresul din timpul si de dupa nastere, anxietatea mamei, adversitatea din familie si toate problemele de acest fel influenteaza negativ dezvoltarea emotionala a copilului.

Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre sarcina

Evita zonele poluate, evita aerul "tare". Poluarea atat de prezenta in mediul urban afecteaza sarcina, ducand la o greutate scazuta a fatului la nastere, afectiuni ale inimii si riscul aparitiei bolilor cronice mai tarziu. Daca aerul poluat de oras nu e bun, se pare ca, mai nou, nici cel de tara. Mai ales cel din zonele in care exista ferme, iar agricultura este foarte dezvoltata. Acestea sunt mediile in care s-a detectat un nivel mare de pesticide.

Un ultim sfat: zambete in fiecare dimineata cand te trezesti si culca-te seara, la fel, cu zambetul pe buze. Ceea ce se peterce in interiorul tau este minunat si ai doar motive sa fii fericita!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!