In cursul sarcinii toata lumea o sa simta nevoia sa te sfatuiasca cu ceva. Credem ca cele mai bune sfaturi vin de la cei care au experienta. Catva sfaturi in plus nu pot sa fie decat utile , mai ales ca o femeie este insarcinata, apar deodata o multime de temeri si probleme noi, asa ca trebuie sa fie cat se poate de informata, pentru a nu-si face griji inutil.
1. Pastilele impotriva durerilor de cap pot creste riscul de avort spontan. De obicei nu acorzi foarte multa atentie pastilelor pentru durerile de cap, atat timp cat acestea isi fac efectul. Totusi, in timpul sarcinii, este o mare diferenta intre diferitele tipuri de calmante. Riscul de avort spontan creste de pana la 2,4 ori daca folosesti pastile antiinflamatoare nonsteroidale, precum ibuprofen sau naproxen, potrivit Jurnalului Asociatiei Medicinale Canadiene. In plus, acestea cresc usor si riscul aparitiei unor boli congenitale.
2. Viitoarele mamici ar trebui sa se fereasca de caldura. Dupa cum arata un studiu norvegian, creste riscul de a aduce pe lume un fat mort daca gravidele sunt expuse la temperaturi ridicate. Deshidratarea declanseaza contractii uterine, asa ca este bine sa previi expunerea la vreme foarte calda si umeda pe perioade mari de timp.
3. Nu lucra pana in ultima clipa. Te gandesti ca nu are nimic daca trimiti mail-uri si te agiti la serviciu pana cu o zi inainte sa nasti? Gresesti, caci femeile care muncesc pana in ultimul trimestru nasc copii cu o greutate mai mica cu un sfert de kilogram, in medie, fata de normal. Sarcina expune corpul la un stres foarte mare, asa ca nu este bine sa mai existe si alti factori de asemenea natura in aceasta perioada. In caz contrar, pot aparea complicatii precum nastere prematura sau o scadere a fluxului sanguin de la nivelul uterului.
Marile spaime ale femeilor insarcinate
4. Nu renunta la exercitiile fizice. Cercetatorii arata ca femeile insarcinate care isi mentin activitatea fizica, facand miscare de cel putin 3 ori pe saptamana, timp de 30 de minute, ii ajuta pe micuti sa aiba o rata a batailor inimii sanatoasa.
5. Mananca sanatos pentru a scadea riscul obezitatii viitorului copil. Poti sa incepi sa iti pazesti copilul de obezitate chiar din perioada in care esti insarcinata, fiind foarte important felul in care mananci. O dieta abundenta in alimente grase poate sa modifice structura genetica a copilului, predispunandu-l pe acesta la obezitate, mai tarziu in viata. Chiar daca esti supraponderala, dar mananci sanatos cat esti gravida, riscul de a avea un copil care sa devina supraponderal scade.
6. Mananca peste. Desi multe gravide se feresc de peste, unele soiuri de peste, respectiv cele care contin acizi grasi omega 3, sunt foarte sanatoase. Acizii grasi ajuta la sanatatea inimii fatului si la o buna dezvoltare a creierului, asa ca este bine ca gravidele sa consume somon, dar si nuci si seminte de in. Alege pestii mai mici, pentru a te asigura ca nu au o concentratie prea mare de mercur si opteaza mai ales pentru ton sau pastrav. Nu consuma peste de mai mult de doua ori pe saptamana.
7 Gandeste pozitiv! Femeile care se tem ca ceva va fi in neregula cu bebelusul lor la nastere sau au o fobie cum ca acesta se va naste mort petrec mai mult timp in travaliu, chiar si 20 de ore.