Sari la conținut

Sforaitul si preeclampsia

Nu este neobisnuit ca femeile sa inceapa sa sforaie in sarcina. Sforaitul puternic poate fi insa un semn de preeclampsie.

Aproape 30 la suta dintre femeile gravide incep sa sforaie in sarcina, iar sforaitul se intensifica in al treilea trimestru. Un studiu avertizeaza insa ca sforaitul poate fi un semn pentru preeclampsie (toxemie).

Cercetatorii de la Spitalul Universitar Umea din Suedia au cercetat legatura dintre sforait si preeclampsie, o afectiune care apare numai in timpul sarcinii. In timp ce preeclampsia nu poate fi direct diagnosticata, are unele simptome recunoscute care includ cresterea tensiunii arteriale, proteine ​​in urina si umflarea membrelor. In plus fata de aceste simptome, o femeie poate resimti: somnolenta in timpul zilei, dureri de cap, probleme de vedere, tulburari ale functiei hepatice si varsaturi. Nici un simptom luat singur nu este o indicatie ca o femeie are preeclampsie.

Un studiu suedez realizat pe 500 de femei a descoperit unele fapte interesante despre sforait si preeclampsie. Rezultatele studiului au aratat ca 23 la suta dintre femei au spus ca sforaitul a devenit o obisnuinta in ultima saptamana inainte de nastere. Apneea de somn a fost observata la 11 la suta din persoanele care sforaie in mod normal si in doar in doua procente dintre femeile care nu sforaie in mod obisnuit. S-a constatat de asemenea ca femeile care au sforait s-au ingrasat mai tare in timpul sarcinii.

Citeste si reguli de baza pentru un somn bun in sarcina.

Hipertensiunea indusa de sarcina a fost descoperita la 14 la suta dintre femeile participante la studiu, comparativ cu sase la suta la cele care nu sforaie frecvent. Zece la suta din femeile care sforaiau de obicei au avut simptome clare de preeclampsie cu hipertensiune arteriala si proteinurie (proteine ​​in urina) in timp ce doar patru la suta din femeile care nu sforaiau in mod obisnuit au avut aceste simptome. Edemul (retentia de apa) a fost, de asemenea, mai raspandit la femeile care au sforait.

Cum sunt afectati bebelusii

Bebelusii care au fost nascuti din mame care au sforait au avut greutate mai mica la nastere si scoruri Apgar mai mici. Intarzierea de crestere (identificata la nastere), chiar si dupa ajustarea dupa greutatea, varsta si obiceiurile de fumat ale mamei, a ramas mai mare la femeile care au sforait. Cercetatorii, de asemenea, au remarcat faptul ca toate femeile din studiu care sforaiau in mod obisnuit si au avut preeclampsie au inceput sa sforaie inainte ca orice semn de hipertensiune sau a proteinurie sa fie prezent.

Citeste definitia si cauzele preeclampsiei

Mai multe cercetari de la Edinburgh Sleep Center au descoperit un fapt interesant: caile respiratorii superioare se strang atunci cand femeile sunt in al treilea trimestru de sarcina. S-a dovedit ca, la femeile cu preeclampsie, caile respiratorii sunt chiar mai inguste decat la femeile fara preeclampsie. Este interesant de remarcat faptul ca exista o legatura certa intre modul in care oamenii respira si efectul asupra diferitelor functii ale corpului. Exista o corelatie intre dovedita intre problemele de respiratie si hipertensiunea arteriala, cresterea volumului de munca la care este supus ficatul, retentia de lichide, precum si constrictia musculaturii netede (cai respiratorii, probleme cu sforaitul). Toate aceste simptome sunt trecute in definitia preeclampsiei.

Impreuna cu schimbarile fizice care afecteaza respiratia la femeile gravide, modificarile hormonale, retentia de fluide si dieta afecteaza, de asemenea, respiratia. De multe ori dificultatile in respiratie pot fi reparate prin unele modificari de baza ale stilului de viata.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!