Nu stati asezata timp indelungat in autovehicul, fie ca pasager, fie ca sofer. Opriti la fiecare ora sau mai mult si plimbati-va timp de cateva minute, pentru a va stimula circulatia.
Indiferent daca sunteti sau nu gravida, purtarea centurii de siguranta reduce foarte mult riscul accidentelor serioase sau al mortii intr-un accident de automobil. Ajustati-va centura de siguranta astfel incat partea care vine incrucisata peste piept sa treaca printre sani, iar cealalta parte sa treaca pe sub abdomen. Chiar daca masina are air-bag-uri, trebuie sa folositi ambele centuri de siguranta (de abdomen si de piept), pentru o protectie completa.
Daca sunteti tentata sa folositi sarcina drept scuza pentru a nu va pune centura de siguranta, mai ganditi-va o data.
- Opinia frecvent intalnita ca centurile de siguranta ar putea produce leziuni fatului nu are nici un suport real. O centura de siguranta pozitionata corect nu mareste acest risc in cazul unui posibil accident.
- Nu va faceti griji ca centura va va leza sanii. Chiar daca sanii sunt presati temporar de centura, nu este probabil sa apara o lezare grava.
- Majoritatea accidentelor de automobil se produc pe o raza de pana la 40 de km de drumuri la cumparaturi sau la vizite medicale prenatale.
- Moartea mamei este o cauza majora de deces al fatului intr-un accident de automobil.
Folosirea centurilor de siguranta va poate salva viata dumneavoastra si a fatului, inainte de nastere, ar trebui sa va procurati un scaun special pentru masina daca planuiti sa va transportati copilul cu automobilul. Incepand cu dumul de la maternitate acasa ar trevui sa va asigurati copilul intr-un asemenea scaun special de fiecare data cand circulati cu un vehicul.
George E. Verrilli, Anne Marie Mueser
“In asteptarea bebelusului - Ghidul viitoarei mame”
Editura ALL