Sari la conținut

Simptome ale sarcinii care nu trebuie ignorate (I)

Chiar daca ai citit o multime de lucruri despre sarcina si ai dezbatut cu alte mame simptomele sarcinii, vor exista mereu momente cand te intrebi daca ceea ce simti este normal sau nu.

Urmatoarele simptome de sarcina sunt semnale de alarma. Daca le experimentezi, suna medicul imediat.

 

Am o durere la mijlocul burtii

Durerea severa sau ascutita la mijlocul burtii sau deasupra ei, cu sau fara greata sau varsaturi, ar putea insemna mai multe lucruri. Poti sa ai o indigestie severa, arsuri la stomac sau ar putea fi intoxicatie alimentara.

Daca te afli in a doua jumatate a sarcinii, aceasta durere ar putea insa indica preeclampsia, o afectiune grava care necesita atentie imediata.

 

Am o durere in partea de jos a burtii

Durerile severe pe una sau ambele parti ale burtii in partea de jos trebuie investigate pentru a te asigura sigur ca nu e nimic serios. Poate fi un ligament intins, o problema obisnuita in timpul sarcinii, sau poate fi un semn de:

  •           sarcina extrauterina
  •           avort
  •           travaliu prematur
  •           un fibrom care s-a rupt sau sangereaza
  •           placenta abruptio, cand placenta se separa de mucoasa uterului

 

Am febra

Daca ai febra si temperatura de peste 37,5 grade C, dar nu ai gripa sau simptome de raceala, suna medicul a doua zi.

In cazul in care temperatura este mai mare de 39 de grade, suna-ti imediat medicul. Probabil ca ai o infectie. Medicul iti poate prescrie antibiotice si odihna. In cazul in care temperatura creste mai mare de 39 de grade C, pentru o perioada lunga de timp, poate fi daunatoare pentru copilul tau.

 

Vederea imi este neclara si vad spoturi luminoase

Suna-ti medicul imediat daca in a doua jumatate a sarcinii:

  • vezi dublu
  • vezi in ceata
  • vezi mai intunecat
  • vezi pete luminoase intermitente
  • lumini (si dureaza de mai mult de doua ore)

Aceste tulburari de vedere pot fi un semn de preeclampsie. Citeste aici mai multe despre preeclampsie, despre cauzele si simptomele ei. 

 

Imi sunt umflate mainile si picioarele

Umflarea mainilor, fetei si ochilor este o problema des intalnita in timpul sarcinii (in a doua jumatate). In cele mai multe cazuri aceasta nu este un motiv de ingrijorare. Dar daca umflarea este severa sau apare brusc, cu durere de cap sau insotita de probleme de vedere, este posibil sa ai preeclampsie.

 

Am o durere de cap severa, care nu imi trece

Daca o durere de cap dureaza mai mult de doua sau trei ore si ai tulburari de vedere si este insotita de umflare severa, este posibil sa ai preeclampsie (doar daca te afli in a doua jumatate a sarcinii).

 

Am sangerari vaginale

Spotting-ul sau sangerarile foarte usoare, fara durere, sunt comune la inceputul sarcinii. Acestea pot apare cand hormonii care controleaza ciclul menstrual sunt destul de puternici si mai pot provoca sangerari usoare. Chiar si asa, suna-ti medicul daca sangerezi in orice stadiu pe parcursul sarcinii.

Aceasta poate indica o complicatie grava in cazul in care:

  • Ai o sangerare diferita de menstruatia normala, in flux mai mare sau mai inchisa la culoare decat de obicei. Acest lucru, acompaniat de o durere severa, persistenta in burta, poate fi un semn de sarcina extrauterina.
  • Sangerarile abundente, combinate cu durerile persistente de spate sau abdominale. Acest lucru poate fi un semn de avort spontan.
  • Sangerare nedureroasa, instalata brusc. Acest lucru se poate intampla daca ai placenta situata jos (placenta praevia), care poate fi observata la controlul de 20 de saptamani.
  • Sangerare inchisa la culoare, cu cheaguri ar putea insemna ai placenta abruptio, care se intampla atunci cand placenta incepe sa se ​​separe de peretele uterului.
  • Sangerarile abundente ar putea insemna ca intri in travaliu prematur, daca ai mai putin de 37 saptamani de sarcina.

 

Am scurgeri de lichid din vagin

Daca pierzi lichid din vagin inainte de 37 saptamani aceasta poate insemna ca ti s-a rupt apa mai devreme. Este posibil sa fii nevoita sa mergi la spital pentru ca medicul sa verifice starea copilului si sa iti dea un tratament  pentru preveni infectiile. Dupa ce ti s-a rupt apa, dispui de mai putina protectie impotriva infectiilor. Exista chiar posibilitatea sa trebuiasca sa te pregatesti pentru o nastere prematura.

Dupa 37 saptamani, vei intra probabil in travaliu in cazul in care ti s-a rupt apa. Suna-ti medicul in cazul in care travaliul nu incepe in termen de 24 de ore de la ruperea apei. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!