Sari la conținut

Sindromul geamanului care dispare

Sindromul geamanului care dispare a fost recunoscut pentru prima data in 1945. Sindromul gemanului care dispare este un sindrom in care unul dintre gemeni (doi sau mai multi) dispare in uter in timpul sarcinii. Acesta este rezultatul avortului spontan al unuia dintre gemeni. Tesutul fetal este absorbit de celalalt geaman, de placenta sau de catre mama. Este ceea ce da aparenta unui „disparitiei gemanului”.

 

Cum este identificat sindromul?

Inainte de aparitia ultrasunetelor, diagnosticul mortii unuia dintre membrii sarcinii gemelare era realizat prin intermediul analizei placentei dupa nastere. Astazi, datorita ultrasunetelor folosite pe scara larga, prezenta gemenilor sau fetusilor multipli poate fi detectata in timpul primului trimestru. O ecografie ulterioara poate arata „disparitia” unuia dintre gemeni.

De exemplu, o femeie face o ecografie in saptamana 6 sau 7 de gestatie. Medicul identifica doi fetusi si femeii i se comunica ca are gemeni. Cand femeia gravida se intoarce pentru un nou control, se identfica o singura inima care bate cu ajutorul testului Doppler. Se face atunci o noua ecografie si se vede un singur fetus.

Uneori femeia poate avea simptome care indica o pierdere de sarcina, si totusi, cu ajutorul ecografiei se identifica un fetus care traieste.

Sindromul geamanului care dispare a fost diagnosticat mult mai frecvent odata cu efectuarea ultrasonografiei devreme in sarcina. Datorita acesteia, se estimeaza ca sindromul geamanului care dispare apare in 21-30% in sarcinile multifetale.

 

Care sunt cauzele sindromului geamanului care dispare?

Cauza este deseori necunoscuta. Anormalitatile care apar in cazul geamanului care dispare par sa fie prezente inca din dezvoltarea timpurie, mai curand decat sa apara dintr-o data. Analiza placentei si a tesutului fetal releva anormalitati cromozomiale, in timp ce geamanul care supravietuieste este de obicei normal. O alta cauza poate fi implantarea defectuoasa a cordonului.

 

Care sunt efectele sindromului asupra mamei si a fratelui?

Daca pierderea are loc in primul trimestru, nici fetusul ramas si nici mama nu prezinta nici un fel de semne sau simptome. Prognosticul asupra geamanului care supravietuieste este excelent de obicei, dar depinde mult de factorii care au dus la moartea celuilalt geaman. Daca geamanul moare in al doilea sau al treilea trimestru, exista riscuri mari pentru fetusul care supravietuieste. Asta include un risc ridicat de paralizie cerebrala si de terminare a sarcinii.

Cand un geaman dispare dupa perioada embrionica a gestatiei (opt saptamani), apa din tesuturile geamanului, lichidul amniotic si tesutul placentar pot fi reabsorbite. Asta are ca efect aplatizarea geamanului care a murit de catre presiunea exercitata de geamanul care supravietuieste. La nastere fetusul decedat poate fi identificat ca fetus compressus (comprimat destul pentru a fi observat) sau fetus papyraceous (aplatizat puternic prin pierderea de lichid si cea mai mare parte a tesutului moale).

 

Simptome si cauze:

  • Cercetarile arata ca apare in special la femeile peste 30 de ani.

  • Problemele incep de obicei devreme in primul trimestru. Cele mai uzuale simptome includ sangerarea, crampe uterine si durere pelvina.

 

Recomandari de ingrijire medicala

Nu este necesara nici un fel de ingrijire speciala in cazul disparitiei necomplicate a geamanului in primul trimestru. Nici mama si nici geamanul care supravietuieste nu au nevoie de tratament medical. Daca moartea fetala are loc in al doilea sau al treilea trimestru, sarcina poate fi tratata ca sarcina cu risc. Paralizia cerebrala poate aparea la geamanul care supravietuieste.

Femeile gravide ar trebui sa caute ajutor medical daca experimenteaza sangerare, crampe si durere pelvina. Ele trebuie examinate cu ultrasunete, deoarece folosirea ultrasunetelor este importanta pentru a determina ca nici un fetus nu mai este viabil, inainte de a decide chiuretajul. Femeia poate opta pentru un avort natural in cele mai multe cazuri.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!