Unele sarcini parca nu se mai termina, iar viitoarele mamici se plictisesc de asteptat. Iata cateva povesti din popor care vorbesc despre provocarea naturala a travaliului.
Teoretic, sarcina are 40 de saptamani. Sau 280 de zile. Asa ne spune medicul cand ne comunica frumoasa veste. Practic, poti sa nasti – despre nastere naturala, spontana, e vorba aici – intre 37 si 42 de saptamani. Dar nu-i asa ca, odata ajunsa pe la saptamana 35, iti cam pierzi rabdarea si ai vrea ca totul sa se termine odata? (Evident, cu bine.) Iar cand vezi cum treci prin saptamana 39 fara niciun semn de travaliu, simti ca explodezi. De stres, normal! Pe cand medicul iti propune sa-ti rupa membranele ca sa-ti declanseze travaliul, „intelepciunea” populara iti propune pentru asta tot felul de solutii, care de care mai naturale.
Rontaie curmale. Legenda spune ca si Fecioara Maria manca aceste fructe tocmai cand au apucat-o durerile facerii. Iar in tarile arabe sunt la mare cinste in travaliu, se pare ca ar avea un efect anestezic. Ce s-a stabilit cu siguranta este ca unele substante continute de aceste fructe intaresc musculatura uterului si reduc riscul de hemoragie dupa nastere.
Fa sex. Daca simti ca mai esti in stare de asta, se pare ca este una dintre solutiile recomandate chiar si de medici. Prostaglandinele din sperma inmoaie colul, iar un orgasm poate declansa deschiderea lui cu pana la doi centimetri si declansarea contractiilor gratie secretiei de oxitocina din acel moment.
Stimuleaza-ti sfarcurile. De asemenea, aceasta metoda se soldeaza cu eliberarea de oxitocina in organism si, in consecinta, declansarea contractiilor. Asta in teorie. In practica, e foarte posibil sa nu functioneze la femeile stresate. Daca nu ti-a iesit manual, incearca sa folosesti o pompa de san. Din recomandarile mamicilor de pe forumuri, se pare ca isi face treaba destul de bine.
Mananca ananas. Acest fruct contine niste enzime care pregatesc colul pentru travaliu si declanseaza contractiile. Bine, ca sa functioneze, probabil trebuie sa faci o adevarata cura de ananas.
Bea ceaiurile potrivite. Cel de frunze de zmeur rosu sau de chimen sunt recomandate pentru inducerea naturala a travaliului. Nu suporti gustul ceaiului de chimen? Pune o bucatica de cartof crud, fara coaja, in ibric si va atenua amarala bauturii.
Fa multa miscare. Nu te opri din cursul normal al vietii, ba chiar intensifica-l: fa curat, mergi pe jos, urca scari, inoata. Se pare ca exercitiile fizice care presupun pasi mari – precum urcatul scarilor – pun cea mai mare presiune pe col si au cel mai mare potential de a declansa travaliul.
Iuteste-ti mancarea. Despre mancarea picanta in timpul sarcinii, mai ales spre sfarsitul acesteia, se stie cu siguranta ca provoaca arsuri, din cauza ca stomacul este foarte ridicat si apropiat de esofag. Acum, legendele populare spun ca iuteala irita si intestinele si porneste contractiile uterului.
Foloseste ulei de primula. Acesta contine o substanta pe care organismul nostru o converteste in prostaglandine, astfel incat se recomanda pentru masajul colului. Sau, pur si simplu, poti introduce capsulele cu ulei in vagin. Le poti gasi in comert si sub numele de Evening Primrose Oil. Ar fi bine, totusi, sa consulti o moasa certificata inainte sa incerci aceasta solutie.
De asemenea, acupunctura, masajul si vizualizarea sunt alte trei metode care au functionat pentru multe mame nerabdatoare sau cu sarcini prelungite.
Nu dispera daca esti in aceasta situatie. Ia o pauza de la stres si citeste povestile de succes ale unor femei care au mancat o pizza renumita pentru declansarea travaliului. Le gasesti pe toate aici, impreuna cu legenda care insoteste Pizza Prego de la Skipolini. Din pacate, se gaseste doar in Statele Unite. Din fericire, umorul este o arma foarte buna de atenuat durerile din travaliul pe care il astepti cu atat nerabdare.