Continuam retetele delicioase si foarte simplu de facut in care ingredientul principal este pestele. Asta pentru ca pestele (somon, sardele, sardine), trebuie inclus de doua ori pe saptamana in dieta femeilor insarcinate. Pentru azi am facut somon cu ceapa si morcov.
Somonul pregatit astfel este foarte suculent, este dulce si aromat si fara angoase calorice. Poti sa folosesti in loc de ceapa fennel, daca vrei o varianta mai sofisticata, dar dupa parerea mea cu ceapa veche, galbena este mult mai bun. Pentru patru portii ai nevoie de trei cepe marisoare, trei morcovi proaspeti si sanatosi, un pahar de vin alb, o lingura de boabe de mustar, o lingura de cimbru, o lingura de miere si o lingura de otet balsamic, sare si piper, sucul si coaja de la o lamaie, patru fileuri de somon, patru linguri cu ulei.
Incinge bine cuptorul. Pune fileurile de somon pe o foaie de copt. Piseaza usor boabele de mustar, adauga sucul de la jumate de lamaie, mierea, otetul si doua linguri cu ulei. Amesteca bine. Pune sare si piper si intinde baitul peste bucatile de peste. Da-l la copt, la foc potrivit pentru 15 minute.
Curata morcovii si pune-i la fiert in apa cu sare, intr-un vas cu capac. Toaca ceapa pestisori. Pune ceapa la calit cu restul de ulei. Pune cimbru si stinge cu vin, dar numai dupa ce se caramelizeaza usor. Pune sare si adauga morcovii fierti, tatiati in feliute. Adauga coaja de lamaie si lasa sa mai fiarba impreuna cateva minute.
Afla cat peste poti manca si cat de mare poate sa fie portia
Serveste pestele cu ceapa si morcovi alaturi si stropeste totul cu sosul lasat de peste, in timpul coptului si putin suc de lamaie. Presara verdeata proaspata. Cel mai bine marar.
Informatii nutritionale: o portie are 320 calorii, 13 de grasime, 40 de grame de proteine, 15 de grame de carbohidrati, 3 grame de fibre, 2 miligrame de fier, 66 de miligrame de calciu.