Sari la conținut

Sotul este gelos pe bebelus

Nu este nici un mister ca in momentul in care copii se hotarasc sa faca parte din in viata noastra vin tumultos, cu un intreg bagaj de emotii pozitive si negative. Pe langa dragostea, bucuria si mirarea pe care le veti simti tu si sotul tau la gandul ca veti aduce o noua viata pe lume, veti simti si frica, anxietate si panica. Si uneori in peisaj poate sa apara si ...gelozia.

Nu, nu gelozia ta pe sotul tau care se uita pe strada dupa siluete frumoase, ci gelozia sotului fata de bebelus. Uneori sotul se poate simti neglijat atunci cand soseste pe lume cel mic si se va simti indvidios (si totodata vinovat pentru sentimentele pe care le resimte). In timp, aceste sentimente cauzeaza stres si tensiune in cuplu si pot duce la probleme emotionale grave. Iata ce trebuie sa faci daca gelozia isi scoate capul urat la iveala.

De ce apare gelozia

Pai cred ca este simplu daca te uiti din exterior. Odata ce vii de la spital timpul petrecut cu sotul tau scade drastic pentru ca esti prinsa intre alaptare, leganat, schimbat scutece si somnul tau sporadic. Mai ales daca sunteti la primul copil veti fi cu siguranta dati peste cap de schimbarea programului vostru. Erati probabil obisnuiti sa vedeti cate un film seara sau sa iesiti la plimbare, iar in weekend sa plecati undeva. Iar acum toate acestea au disparut in neant.

Bebelusul nu numai ca iti va consuma tot timpul, dar vei vedea ca este si un mic vampir emotional care va iti va absorbi cam toata atentia in detrimentul tatalui. Si nu in cele din urma veti suferi probabil de o usoara depresie post partum (da, da si tatii pot suferi de acest tip de depresie) si toate laolalta vor duce la tensiuni intre parteneri si la conversatii rastite. De aici pana la sentimentele de insecuritate si gelozie nu va mai fi mult, iar gazul peste foc va fi turnat de lipsa de somn pe care o veti experimenta amandoi.

Prevenirea invidiei

Nu trebuie sa urmezi tiparul de mai sus, iar secretul este sa lucrezi intens atat inaintea cat si dupa venirea bebelusului.

Inainte de a ramane insarcinata

Discuta deschis: cand te gandesti ca vrei sa ai un bebelus, cel mai bine este sa iti analizezi inainte relatia. Gandeste-te la toate planurile pe care vi le-ati facut impreuna si fiti realisti in privinta realizarii lor. Odata ce va veni bebelusul, calatoria de un an in jurul lumii se va duce pe apa sambetei.

Gandeste-te la finante: bebelusii costa mult, acesta este un adevar. Si cand incep sa creasca vor costa din ce in ce mai mult. Sunteti pregatiti pentru asta? Resentimentele si gelozia apar si ca urmare a faptului ca tatal este nevoit sa lucreze mai mult si sa isi petreaca mai putin timp cu copilul sau in cuplu.

Citeste si daca sotul tau este pregatit sa aiba un copil.

Cand ramai insarcinata

Tempereaza-l: pregateste-ti sotul din timp si explica-i ca vei fi ocupata cu cresterea copilului si ca vei avea mai putin timp pentru el. Stiu ca iti inchipui ca vei culca bebelusul seara si vei sta cu sotul tau sa urmariti impreuna un film si sa beti un pahar de vin, dar crede-ma, nu va fi deloc asa. Amandoi veti fi stresati si nedormiti si va fi de ajuns o scanteie ca sa va certati. Sau poate te gandesti ca nu te va mai gasi atractiva si ar fi bine sa discuti din timp toate temerile tale (si totodata sa il pui in garda ca viata sexuala nu se va relua a doua zi dupa nastere...).

Stabileste o seara numai pentru voi: faceti planul dinainte astfel incat sa aveti o seara pe saptamana numai pentru voi. O „intalnire” planificata dinainte functioneaza de obicei, mai ales daca implicati si bunicii sa petreaca o seara cu nepotul lor.

Dupa sosirea bebelusului

Tine-te de ceea ce ti-ai propus: odata ce bebelusul soseste pe lume, este tentat sa petreci fiecare secunda cu el si sa inchizi usa in nas tuturor celorlalti. Dar timpul petrecut in rolul de sotie este important pentru sanatatea ta si a relatiei tale. Tine-te de planul pe care l-ai facut inainte de nastere, oricat de dificil este si cere ajutor daca ai nevoie. Este greu sa lasi pe altcineva sa vada de bebelus, dar macar cat doarme dupa amiaza ai putea sa o lasi pe mama sau sora ta sa aiba grija de el si sa te cuibaresti langa sotul tau.

Incurajeaza-l sa se implice: poate ca cea mai buna cale de a diminua geloza sotului tau este sa il inveti (da, stiu tot tu trebuie sa faci si asta) cum sa aiba grija de cel mic. Isi va crea astfel o relatie personala cu el: il va pregati masa, ii va face baie si ii va citi povesti seara. Nu se va mai simti „lasat pe afara” si daca il vei mai ajuta si sa isi exprime sentimentele si temerile, totul va fi bine.

 

In asteptarea unui nou copil, este usor sa treci cu vederea persoana pe care ar trebui sa o pregatesti cel mai tare: sotul tau. Nu lasa gelozia si resentimentele sa isi faca loc in relatia voastra si invatati sa comunicati mereu, cu franchete, chiar si despre cele mai adanci si ascunse sentimente. Scoase la lumina isi vor pierde imediat din intensitate si se vor risipi ca fumul, mai ales ca intre voi doi va sta un bebelus minunat. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!