În timpul sarcinii, trebuie să fim extrem de atente la medicamentele și la mâncarea consumate. Drept urmare, cautăm să mănâncăm și să ne tratăm cât mai natural, pentru a fi sigure că nu punem cu nimic viața micuțului în pericol. Iar remediile naturiste devin de foarte mare ajutor, în această perioadă.
Unul dintre remediile cel mai des folosite, în cazul mâncărimilor vaginale în sarcină, este bicarbonatul de sodiu care, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, are rolul de a elimina microbii. Recomandabil este ca acesta să fie folosit în combinație cu apă, sub formă de spălături. Dar cât de sigur este el? Oare nu îl afectează deloc pe făt?
Mâncărime vaginale pot apărea în sarcină, de cele mai multe ori, ca urmare a fluctuațiilor hormonale ce pot determina și dezechilibre ale florei și pH-ului vaginal.
Ce este de făcut, când te confrunți cu mâncărimi vaginale ca urmare a schimbării pH-ului, în sarcină, și vrei să eviți pe cât posibil tratamentul medicamentos?
Spălăturile cu bicarbonat de sodiu sunt cele mai populare și, spun specialiștii, sunt și sigure pentru copil, dacă se ține cont de următoarele trei condiții:
- bicarbonatul să nu fie folosit în exces – la un litru de apă caldă se adaugă o lingură de bicarbonat, Recomandat este să se adauge bicarbonatul când fierbe apa, apoi trebuie lăsată la răcit.
- spălăturile se se facă o dată pe zi (de maximum două, la început, dacă mâncărimile sunt intense)
- spălăturile să se facă doar extern
Cum poți preveni apariția mâncărimilor în sarcină?
- O bună igienă este cheia confortului vaginal
- La toaletă, curățarea zonei vaginale se face dinspre față spre spate, pentru a ține microbii cât mai departe de vagin
- Dușurile vaginale trebuie evitate
- Evitarea gelurilor de igienă intimă parfumate
- Folosirea lenjeriei intime de bumbac, pe timpul zilei, și evitarea purtării oricărui fel de lenjerie intimă în timpul zilei, pentru o mai bună ventilație.