Miscarea fizica este recomandata in timpul sarcinii, insa numai cu avizul medicului care urmareste gravida. Eforturile trebuie sa fie moderate si sa se adaptateze limitelor fizice ale viitoarei mame.
Un studiu publicat recent in revista "Techno-Science" si preluat de PasseportSante vine sa confirme unul dintre beneficiile miscarii fizice la gravide, in ceea ce priveste inteligenta copilului. Efortul fizic trebie sa fie constantsi moderat si sa se adaptateze limitelor fizice ale viitoarei mame.
Aceasta cercetare vine ca urmare a unor observatii anterioare facute asupra sobolanilor. Atunci s-a descoperit ca puii nascuti din femele care, cu ajutorul unor dispozitive speciale, fusesera obligate sa alerge in mod regulat in cusca lor, posedau o mai mare densitate a neuronilor in lobii temporali.
10 motive pentru care miscarea e utila
Rezultatele au fost concludente: Nou-nascutii, supusi la teste auditive la 8-12 zile dupa nasterea lor, au fost mai receptivi la acesti stimuli daca mama practicase in mod regulat o forma de activitate fizica in timpul sarcinii. In aceasta cercetare a fost studiat un singur factor, insa, asa cum mentioneaza Dave Ellemberg, nu trebuie sa se considere ca "aceste avantaje se limiteaza doar la o singura functie".
Studiile anterioare legate de miscarea fizica la gravide s-au concentrat pe beneficiile aduse sanatatii fizice, atat pentru mama, cat si pentru copil. S-a dovedit ca sportul este benefic pentru sistemul cardiovascular al gravidei, iar copiii rezultati au un risc mai mic de boli de inima, atac cerebral, diabet si hipertensiune.