Daca esti una dintre femeile care prezinta riscul unei nasteri premature (din cauza istoricului de nasteri sau a unei conditii speciale), medicul iti va prescrie o doza scurta de sterorizi care sa ajute plamanii bebelusului sa se dezvolte mai repede.
Atunci cand doctorii iti prescriu steroizi pentru maturizarea mai rapida a plamanilor bebelusilor, apeleaza in general la betametazona sau la dexametazona. Amandoua medicamentele au rezultate similare si se aseamana si la efectele adverse. Pentru a fi mai eficientetrebuie administrate cu cel putin inainte de 24 de ore inainte de nasterea bebelusului si preferabil cu nu mai mult de o saptamana inainte de a se naste.
Citeste si despre factorii de risc pentru nasterile premature.
Ce se intampla
Substantele steroide administrate mamei ajuta la maturizarea plamanilor bebelusului in cateva moduri:
- Productie crescuta de surfactant: steroizii cresc cantitatea de surfactant pe care care plamanii bebelusului prematur il produc. Surfactantul este o substanta care ajuta plamanii sa ramana deschisi, dar plamanii bebelusilor prematuri nu produc de obicei destula. Surfactantul reprezinta substanta care acopera interiorul plamanului formand o pelicula foarte subtire. Compus in principal din fosfolipide, acopera in totalitate suprafata interioara a alveolelor pulmonare.
- Mai putin lichid in plamani: cand plamanii sunt plini de lichid nu functioneaza bine. Steroizii ii pot ajuta pe bebelusi sa dreneze eficient lichidul din plamani.
- Plamani mai mari: bebelusii expusi la steroizi inainte de a se naste au mai mult tesut de plamani. Copiii cu plamani mai mari sunt capabili sa isi exigeneze mai usor sangele.
- Raspuns mai bun la terapia cu surfactanti: bebelusilor nascuti prematur le sunt administrate una sau mai multe doze de surfactanti artificiali pentru a le ajuta plamanii sa ramana deschisi. Bebelusii ale caror mame au fost tratate cu steroizi au raspuns mai bine la terapia cu surfactanti.
Aporoape toti medicii sunt de acord ca este bine ca mamele care sunt in risc de nastere prematura sa urmeze cel putin un tratament cu steroizi. Exista insa si cercetari care arata ca efectul steroizilor se diminueaza dupa o saptamana, deci daca bebelusul nu s-a nascut in saptamana urmatoare tratamentului, un nou tratament trebuie facut.