Sari la conținut

Stimularea bebelusului in sarcina

Pare prea de tot sa incepi educarea si stimularea bebelusului inca de pe cand creste in burtica ta. Si totusi, un psiholog care a studiat acest lucru a vazut ca exista diferente intre bebelusii stimulati in sarcina fata de ceilalti.

Sa astepti noua luni ca sa iti vezi copilul pare o eternitate! Si totusi, daca vrei sa comunici cu el nu trebuie sa astepti sa se nasca. Nu este un moft si nu este o metoda de trecere a timpului, stabilirea unei conexiuni cu bebelusul este reala si este o parte a pregatirii tale in calatoria in care vei deveni parinte.

Mai mult, comunicand activ si stimuland bebelusul in burtica il pregatesti pentru ceea ce il asteapta in lumea reala.

Un psiholog clinician, dr Beatriz Manrique, a studiat efectele stimularii ante si post natale asupra copiilor. Conform cercetarii ei, bebelusii care au fost stimulati cu sunet si atingere in burtica au fost mai alerti la nastere, au avut un control mult mai bun al capului si au putut sa isi intoarca capul in directia din care venea vocea parintilor lor. Cercetarea lui Manrique sugereaza ca stabilirea unei cai de comunicare cu bebelusul nu reprezinta numai o forma de conexiune – dar influenteaza si starea emotionala si statusul bebelusului la nastere.

Comunicarea cu bebelusul nenascut este simpla si necesita cateva tehnici simple de stimulare:

Vorbitul

Din moment ce bebelusul poate recunoaste vocea parintilor la nastere, sa ii spui buna dimineata si noapte buna poate fi o rutina simpla si eficienta de a comunica. Impartaseste-ti sentimentele si gandurile cu bebelusul si vei „umaniza” burtica care nu va mai fi doar o burta mare!

Canta sau pune-i muzica

Copilul incepe sa auda in jurul saptamanii 18 de sarcina deci ii poti canta cantece de leagan. Vei crea o rutina pe care o vei mentine mult dupa ce s-a nascut. Multi parinti le pun bebelusilor muzica clasica deoarece are un efect calmant, atat pentru mama cat si pentru copil.

Citeste aici despre ce aude bebelusul in uter.

Masaj

O metoda eficienta de a introduce bebelusul in lumea reala este sa ii masezi regulat burtica. Bebelusul va raspunde lovind locul unde ai masat burta sau prin schimbarea pozitiei in burtica.

Vizualizeaza, mediteaza sau fa yoga

Merita sa iti acorzi cateva minute pe zi pentru a te relaxa si a te vizualiza pe tine insati cu bebelusul in brate. Imagineaza-ti ce cuvinte ti-ai adresa si cum vei arata atunci. Daca simti nevoia sa te relaxezi, yoga prenatala este perfecta, iar putina meditatie iti va reda calmul si te va face sa iti „auzi” mai bine copilul.

Fa o ecografie

Daca iti vezi bebelusul miscandu-se in burtica nu se poate sa te conectezi direct si imediat la viata care creste in tine! Este atat de real incat il poti atinge si este o cale perfecta pentru tati sa stabileasca si el o legatura emotionala cu bebelusul.  Pune intr-un loc vizibil poza de la ecografie ca sa o vedeti intreaga zi.

Nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu sa comunici cu bebelusul. A fi parinte inseamna o calatorie de o viata care incepe in momentul in care afli ca esti insarcinata!

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!