Sari la conținut

Stresul in sarcina are impact asupra generatiilor viitoare

Doamnelor, lasati stresul deoparte in sarcina. Din cauza lui viitorii nepoti pot avea un risc crescut de probleme de sanatate mintala.

Stiam ca stresul afecteaza negativ viitorul bebelus, insa faptul ca isi intinde influenta nefasta chiar si asupra viitorilor nepoti este o veste care trebuie sa ne dea serios de gandit.

Un studiu recent efectuat pe sobolani a descoperit ca puii ale caror bunici au fost stresate in sarcina au un risc crescut de probleme de sanatate mintala.

Efectul stresului maternal in sarcina pot fi transmise primei si celei de-a doua generatii de nou-nascuti. Studiul a aratat ca anxietatea crescuta este legata de schimbari in genele prezente in aceea parte a creierului care controleaza emotiile ca frica si anxietatea.

Studiile anterioare au demonstrat deja ca stresul in timpul sarcinii este daunator pentru creierul bebelusilor si este legat de un risc mai mare de probleme de sanatate mintala.

Pana acum insa nu se stia ca efectele stresului prenatal pot fi resimtite si la generatiile urmatoare.

Citeste si cum sa scapi de stresul din sarcina. 

Studiul a aratat ca a doua generatie de pui din sobolani care au experimentat stres social in timpul sarcinii – cauzat de perioade scurte de expunere la femele de sobolan necunoscute – au fost mai anxiosi decat cei ale caror bunici nu trecusera prin stres.

Acesti pui au prezentat un tipar similar de expresie a genelor in amigdala, regiunea creierului legata de riscul crescut de probleme de anxietate.

Rezultatele pun la dispozitia cercetatorilor o privire mai profunda spre originea afectiunilor psihice. Intelegerea mecanismului care permite efectelor stresului sa fie transmise generatiilor viitoare ar putea ajuta cercetatorii sa gaseasca noi moduri de a trata unele probleme de sanatate mintala.

Dr. Paula Brunton, de la Institutul Roslin de la Universitatea din Edinburgh, care a condus studiul, a spus „Reiese din acest studiu ca stresul din timpul sarcinii are implicatii de sanatate pe termen lung, nu numai pentru copilul nenascut, ci si pentru generatiille viitoare.”

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!