Sari la conținut

Studiu: acizii grasi omega 3 scad nivelul de stres in timpul sarcinii

Constient sau inconstient, fiecare viitoare mama isi face griji cu privire la impactul stresului din sarcina asupra copilului.

Exista deja dovezi clare care atesta faptul ca stresul experimentat in timpul sarcinii poate creste riscul de nastere prematura sau greutate mica la nastere. Alte studii sugereaza ca expunerea prenatala la stresul maternal poate creste riscul de unei psihopatologii ulterioare in cazul copilului, marind riscul copilului de a fi diagosticat cu ADHD, probleme legate de anxietate si schimbare de dispozitie si chiar schizofrenie.

Desi exista multe studii si cercetari care au subliniat efectele negative ale stresului in timpul sarcinii, avem la indemana prea putine informatii despre cum sa reducem nivelul de stres in sarcina. Un studiu publicat revista medicala Obstetrics & Gynecology examineaza eficacitatea DHA (acidului docosahexaenoic), un acid gras omega 3, de a reduce nivelul de stres al femeilor supuse stresului marit in timpul sarcinii si ca atare expuse riscurilor amintite mai sus.

Citeste aici despre incompatibilitatea dintre sarcina si stres.

Cercetatorii s-au concentrat pe un esantion de femei care sunt supuse unor factori psihosociali de stres si au ales un grup de 64 de femei afro-americane care beneficiau de Medicaid, un program de asigurare medicala pentru familiile nevoiase. Toate femeile traiau in medii urbane, aveau un venit mic si varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani. Participantelor li s-a administrat aleator placebo sau o doza de 450 mg de DHA pe zi. Asistentii de proiect au verificat participantele prin telefon de trei ori pe saptamana sa vada daca si-au luat medicamentele.

Nivelul de stres a fost masurat printr-un chestionar si prin masurarea nivelului de cortizon din saliva.

La 30 de saptamani de gestatie, stresul masurat a fost semnificativ mai mic la femeile care au luat suplimente DHA comparativ cu cele care au primit placebo. In plus, productia de cortizon ca urmare a raspunsului la o situatie stresanta a fost cu 20% mai scazut la femeile care au primit DHA decat in grupul de placebo.

Desi studiul este unul de mici dimensiuni, el a obtinut rezultate impresionante chiar si pe un esantion atat de mic. Se impune replicarea sa la un nivel mai mare, la o populatie diversa.

Vestea buna este ca suplimentarea dietei cu DHA se poate dovedi o metoda inovativa de atenuare a efectelor stresului maternal asupra copilului.

DHA poate fi obtinut pe cale naturala din peste si  din fructe de mare. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!