De unde era absolut interzisa femeilor gravide, aspirina este acum privita cu ochi mult mai buni, gratie unor cercetari cu rezultate publicate recent.
Grupul Operativ de Servicii de Preventie al SUA (US Preventive Services Task Force) a revazut cercetari anterioare asupra beneficiilor administratii de aspirina femeilor gravide si a descoperit ca o mica doza zilnica de medicament poate scade riscul instalarii preeclampsiei cu 24%. Recomandarea priveste femeile care au depasit 12 saptamani de sarcina si care au potential de a dezvolta aceasta conditie ce le poate periclita sarcina, iar cantitatea vizata de medicament este de 81 miligrame pe zi. In afara de scaderea riscului de aparitie a preeclampsiei, acest „tratament” cu doze mici de aspirina mai are si alte beneficii pentru femeile insarcinate: „poate reduce riscul de nastere prematura cu 14% si riscul de restrictie de crestere intrauterina – atunci cand copilul creste mai incet decat se asteapta in uterul mamei – cu 20%”, a declarat dr. Jessica Herzstein, membru al grupului operativ.
Sursa foto: duffyfirm.com
Cat de grava este preeclampsia?
Cu preeclampsia nu-i de joaca si nu presupune doar o crestere fulgeratoare a tensiunii arteriale in sarcina. Dupa saptamana 20, apare si o crestere in exces a nivelului de proteine din urina, iar picioarele gravidei cu preeclampsie sunt considerabil afectate de edeme. Aceasta conditie poate afecta vasele de sange, rinichii si poate provoca nasterea prematura.
In SUA, este responsabila pentru pana la 12% din decesele maternale si pentru pana la 15% din nasterile premature! 8% dintre gravidele de pe glob sufera de preeclampsie. Cercetarile n-au reusit sa descopere o cauza exacta a acestei conditii, dar exista cativa factori favorizanti pentru instalarea ei:
-
Istoric de tensiune arteriala ridicata al femeii inainte de sarcina;
-
Diabet inainte de sarcina;
-
Istoric de boli autoimune, cum ar fi lupus, scleroderma;
- Istoric de boli renale.
De asemenea, gravidele care poarta sarcina multiple (gemeni, tripleti etc.) si cele care s-au confruntat cu preeclampsia in sarcini anterioare sunt expuse unui risc crescut de aparitie a acestei conditii.
Conform Dr. Michael LeFevre, presedinte al grupului operativ, in afara factorilor de risc mentionati mai sus, un medic ar putea, de asemenea, recomanda unei paciente gravide acest „tratament” zilnic cu doze mici de aspirina daca aceasta ar fi vizata de doi sau mai multi factori de risc dintre urmatorii: sa fie la prima sarcina, sa fie obeza, sa fie trecuta de 35 de ani sau sa fie de culoare.
Sursa foto articol: pregnancyandbaby.com