Sari la conținut

Studiu: Bebelușii născuți prin cezariană, mai predispuşi la obezitate

Potrivit unui nou studiu realizat de experții de la Harvard există o sstrânsă legătură între tipul naşterii şi predispoziţia copiilor spre obezitate. Astfel, copiii născuţi prin cezariană prezintă un risc mai mare de a dezvolta obezitate, care persistă şi la vârsta adultă.

Cercetătorii de la Harvard au constatat că în cazul micuţilor ai căror mame au fost supuse acestei proceduri, probabilitatea să devină obezi este cu 15 % mai mare până în momentul în care ajung la adolescenţă, informează Daily Mail. Conform studiului realizat de aceștia, riscul crescut poate persista până la vârsta adultă.

Cu toate că, în multe cazuri, este necesară operaţia pentru a evita complicaţiile, medicii sunt tot mai conştienţi că acest lucru implică efecte adverse asupra copilului, ce vor apărea mai târziu în viaţă. Bebeluşii nu mai sunt expuşi bacteriilor benefice specifice unei naşteri naturale, care întăreşte sistemul lor imunitar şi ajută la pregătirea metabolismului pentru rigorile vieţii.
„Bacteriile din intestin au nenumărate funcţii, inclusiv determinarea gusturilor şi a apetitului. Ele pot infuleţa puternic viaţa nou născutului”, a declarat medicul Simon Cork de la Imperial College din Londra.

Studiul a fost publicat în revista de pediatrie JAMA, fiind realizat pe 22.000 de copii. Cercetatorii au examinat participantii la vârstele de nouă şi 14 ani, şi au constatat că cei care au fost născuţi prin cezariană au dezvoltat cu 15% mai multe şanse de a fi obezi decât cei care au fost născuţi în mod natural. Ei au reexaminat participanţii din nou, atunci când au ajuns la vârste cuprinse între 20 şi 28 de ani şi au constatat că impactul a persistat, deşi a scăzut cu zece procente. Analizând diferenţele celor două tipuri de naşteri, cercetărorii au descoperit diferenţe uriaşe chiar între fraţi.

„Este un studiu interesant care sugerează că naşterea prin cezariană poate fi asociată cu obezitatea fără a fi luaţi în calcul alţi factori de risc, cum ar fi indicele de masă corporală al mamei, obiceiurile legate de fumat în timpul sarcinii, sau orice alte afecţiuni medicale, cum ar fi diabetul gestaţional”, a explicat Daghni Rajasingam, medic al Colegiului Regal de Obstetrică şi ginecologie.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!