Sari la conținut

Studiu: cantecele mamelor ii calmeaza pe nou-nascutii prematuri

Abandonarea copilului nascut prematur intr-un incubator de la terapie intensiva nu este calea cea buna pentru inzdravenirea sa. Dar interactiunea adecvata cu mama sa este.

 

Din cate stiu, in spitalele romanesti, mamele nu prea au voie sa interactioneze cu bebelusii lor nascuti prematur decat privindu-i prin geamul salii de terapie intensiva. Am gasit chiar o sursa medicala ce recomanda limitarea acestei interactiuni cu mentiunea: „Se vor urmari cu mare atentie toate semnele care arata ca nou nascutul este suprastimulat datorita privirilor, vocilor si atingerilor parintilor (...). Un prematur cu o stare mult mai buna  de sanatate va putea fi rasfatat (!) cu imbratisari, masaj usor sau muzica relaxanta”. (Insertiile din citat imi apartin.)

Mai toti copiii la nastere sunt despartiti de mama. Fie si numai pentru cateva clipe, cat sunt curatati, masurati si cantariti – si tot simt asta. Imagineaza-ti cat de intens si prelungit simte despartirea copilul prematur, cel care sta cu orele, zilele si, uneori, chiar saptamanile intr-un incubator, lipsit de prezenta fizica si afectiva a mamei sale!

 

Orice mama poate canta!

Pun pariu ca fiecare dintre noi a vazut macar o scena dintr-un serial medical in care un bebelus nascut inainte de termen a avut o evolutie spectaculoasa tinut in contact fizic, piele pe piele, de cineva, oricine, fie si un strain din echipa medicala a sectiei terapie intensiva. Nu este un scenariu pentru emotionat gospodinele sensibile, ci o realitate confirmata, de curand, printr-un nou studiu: mamele care le canta nou-nascutilor prematuri, in timp ce-i tin in contact direct piele pe piele, le fac acestora un mare bine. Dar si lor insele, spune cercetarea.

Specialistii implicati in studiu au observat ca activitatea cardiaca a bebelusului prematur se imbunatateste in acest caz, fata de situatia in care mama isi tine, pur si simplu, copilul in brate (in „pozitia cangurului”), fara sa-i cante. De asemenea, nivelul de stres al mamei scade in timp ce canta si nici macar nu-i pasa ca n-are aptitudini artistice nici cat negru sub unghie, atat timp cat se simte intr-o uniune deplina cu copilul, a declarat agentiei de presa Reuters unul dintre medicii implicati in cercetare. Aceasta scadere a nivelului de stres a fost probata prin chestionare completate de mama inainte si dupa fiecare sesiune de tinut bebelusul in brate (cu cantat sau fara).

 

Sursa foto: miraclebabies.org.au

 

Mama este salvarea bebelusului prematur

„Mama poate fi stresata dintr-o multime de motive atunci cand isi tine copilul prematur in brate pentru prima data. Copilul are diverse tuburi si linii medicale atasate, iar mama se poate ingrijora ca le-ar putea strica, iar copilul este atat de fragil, uneori cantareste mai putin de jumatate de kilogram”, a explicat Larry Gray, pediatru la Spitalul de Copii Corner din Chigaco, pentru a ne ajuta sa intelegem de ce prima intalnire dintre mama si bebelusul sau prematur poate fi atat de tensionata. Acesta a adaugat ca metoda contactului piele pe piele poate fi salvatoare pentru copil, dat fiind ca acesta si mama sa ajung sa se sincronizeze, iar cel mic nu trebuie sa mai depuna la fel de mult efort pentru a-si pastra temperatura corporala optima.

Cercetarea a avut ca subiecti 86 de perechi de mame si bebelusii lor nascuti prematur intre octombrie 2011 si martie 2012. Toti copiii se nascusera cu 4-8 saptamani inainte de termen, dar au fost suficient de stabili din punct de vedere clinic pentru a participa la studiu si, de asemenea, aveau simtul auzului functional.

Cerctari din trecut au scos la iveala faptul ca respiratia, activitatea cardiaca si capacitatea de hranire ale prematurilor se imbunatatesc atunci cand aud vocea mamei lor, care le este familiara din pantece.

 

Sursa foto articol: women.texaschildrens.org

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!