Sari la conținut

Studiu: greutatea in exces in timpul sarcinii

Lipsa auto-controlului si alegerile alimentare proaste sunt cauzele cele mai probabile ale castigului de greutate in exces in timpul sarcinii. Este concluzia la care au ajuns cercetatorii unei universitati australiene.
 
In ceea ce ei pretind ca va fi un studiu inedit pentru a analiza modul in care femeile iau in greutate in timpul sarcinii, cercetatorii de la Universitatea Deakin invita femeile gravide sa ia parte la un sondaj online pentru a le evalua obiceiurile alimentare.
 
 
Lectorul in psihologie Emily Koethe a spus ca, desi femeile gravide intentioneaza sa manance corect in timpul sarcinii, aproximativ jumatate dintre ele iau prea mult in greutate. "Mamele vor sa manance bine pentru ele si pentru sanatatea copilului lor. Dar ceva le opreste in a-si transforma motivatia intr-un mod de viata sanatos”, a spus ea.
 
Doamna Koethe a declarat ca studiile anterioare ale Universitatii Deakin au aratat ca femeilor nu le lipseste motivatia necesara pentru a manca sanatos.  Motivul ingrasarii excesive se afla in nivelul de autocontrol pe care aceste femei il au in ceea ce priveste alegerile alimentare.
 
Stim deja ca realizam doar aproximativ 47 la suta dintre toate lucrurile pe care intentionam sa facem. De aceea, studiul este important deoarece poate ajuta la identificarea femeilor care prezinta un risc sa dezvolte un tipar alimentar nesanatos in timpul sarcinii. 
 
 
Dieteticianul si purtatorul de cuvant al Asociatiei Dieteticienilor din Australia, Kate Di Prima, a declarat femeile gravide au nevoie de sprijin si este nevoie de atentie in tragerea concluzilor studiului. "Mai degraba decat sa le spui doar ca le lipseste de autocontrolul, este mai important sa sprijinim femeile in timpul sarcinii si sa le ajutam sa faca cele mai bune alegeri alimentare", a spus ea.
 
Nu este insa atat de simplu, deoarece poftele din sarcina sunt foarte reale si de multe ori sunt foarte greu de stapanit. In special femeile tinere care se afla la prima sarcina si femeile care sunt deja supraponderale atunci cand raman gravide sunt cele mai expuse riscului de a lua prea mult in greutate.
 
Femeile supraponderale au un istoric de dieta nesanatoasa si dezechilibrata si de aceea exista un risc mare de a-si pastra aceste obiceiuri si, ca atare, de a lua mult in greutate in sarcina. 
 
In ceea ce priveste tinerele mamici aflate la prima sarcina, ele nu stiu cum ar trebui sa se simta deoarece totul este nou pentru ele. De aceea nu isi pot gestiona foarte bine greutatea, crezand de multe ori ca este normal in sarcina sa ia mai mult in greutate. 
 
Mamele care lucreaza au fost, de asemenea, mai predispuse la gustari care consta in produse zaharoase, prelucrate, in special spre sfarsitul zilei, atunci cand sunt cel mai obosite.
 
 
O crestere in greutate sanatoasa in timpul sarcinii este intre 10 si 14 kg, cu pana la doua kilograme acumulate in timpul primului trimestru, intre patru si sase in al doilea si alte patru la sase kilograme in ultimele trei luni. Pentru sfaturi de alimentatie sanatoasa in sarcina, citeste mai multe aici
 
Majoritatea medicilor obstericieni recomanda pastrarea unei greutati optime in sarcina, in special pentru a evita problemele de sanatate aduse de supraponderabilitate. In plus, o greutate suplimentara mare este greu de purtat in sarcina si foarte greu de dat jos dupa aceea! 
 
 
Daca vrei sa iei parte la studiu, poti sa participi aici
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!