Sezonul gratarelor a inceput deja, iar 1 mai, ziua neincoronata a gratarului in Romania, se apropie cu pasi repezi. Vrand, nevrand vei merge intr-o vizita sau la o iesire la iarba verde si vei fi servita cu o mancare gatita la gratar. Desigur, te vei intreba daca mancarea gatita la gratar este sau nu sigura pentru tine si copilul tau.
Pe scurt raspunsul este urmatorul: daca mancarea este gatita indeajuns de bine, este sigura sit e poti bucura de un gratar alaturi de prieteni.
Dar exista cateva aspect asupra carora ar fi bine sa insisti:
1. Nu sta in fumul de gratar. Multe din lemnele de gratar, “de-a gata” sunt tratate cu substante chimice care ar putea sa dauneze bebelusului. Expunerea scurta nu este periculoasa dar este bine sa iti iei toata masurile de precautie.
2. Inainte de a gati ia-ti cateva masuri de siguranta vitale pentru protejarea sanatatii copilului tau. Foloseste pentru gratar numai carne proaspata, tinuta in frigider si scoasa chiar inainte de a fi pusa pe gratar. Acest lucru ajută la prevenirea probabilitatii ca bacteriile sa se dezvolte in carnea de gratar. În cazul în care carnea a fost înghețata , dezgheaț-o in mod corespunzător în frigider: este important să te asiguri ca este perfect dezghetata pentru a se patrunde bine.
3. Roaga-i pe cei care fac gratarul sa il pregateasca temeinic. Cand gatesti o carne la gratar, abtine-te sa o arunci pe gratarul neincins indeajuns. Iti poti da seama cand gratarul este incins suficient daca carbunii au o suprafata gri deschis si sunt de un rosu stralucitor.
4. Frige carnea bine. Carnea trebuie să fie patrunsa bine – sa nu fie roz in mijloc. Chiar daca carnea este carbonizata la exterior asta nu inseamna nicicum ca este facuta in interior. Mare atentie la carnea de miel si de pui care se ard usor si raman nefacute in interior.
Toxoplasmoza
Dacă gatesti carne de porc sau miel exista un risc crescut pentru o infectie numita toxoplasmoza . Parazitul provoaca in mod normal simptome asemanaztoare gripei, insa in cazul femeilor gravide s-a demonstrat ca poate provoca leziuni ale creierului copilului si poate duce la avort spontan. Cu condiția ca aceste tipuri de carne sa fie foarte bine facute, le poti mânca în condiții de siguranță. Totusi, ia-ti masuri de siguranta cand consumi de carne de porc sau miel la grătar.
Atentie!
În timp ce consumul de alimente bine gătite pe un gratar cu cărbuni nu ar trebui iti faca rau tie sau copilului tau, este important să eviti fumul care provine de la un gratar cu cărbuni. Acest lucru se datorează faptului ca gratarul cu carbuni poate emite monoxid de carbon, funingine și particule în aer. Aceste particule pot reduce cantitatea de oxigen disponibilă în sânge, care, de asemenea, poate afecta oxigenul necesar copilului. Gateste mereu pe un gratar aflat într-o zonă bine ventilată și evita fumul ori de câte ori este posibil.