Sari la conținut

Sunt insarcinata? Sau e altceva...

Nu te lua dupa greturi si varsaturi ca sa-ti dai seama daca esti gravida. Cauzele starii tale pot fi multiple.

 

Ti-a intarziat menstruatia cateva zile si – dupa caz – ori sari in sus de bucurie, ori te albesti la fata pe zi ce trece. Deja simti cum iti creste pofta de mancare si – din nou, dupa caz – mananci si plangi ori mananci cu spor pentru viata pe care-o vezi, cu ochii mintii, infiripandu-se in pantece. Care, apropo, ti se pare ca se expandeaza ca pufuletele, nu-i asa? Chiar simti si niste greturi, te mai ia si ameteala pe ici, colo, astfel incat iti devine tot mai clar pe zi ce trece: esti gravida. Dar la doctor n-ai fost, nici macar test de sarcina nu ti-ai facut.

Ce-ar fi sa clarificam un pic toate aceste aspecte legate de inceputurile starii de gravidie?

 

Intarzierea menstruatiei. Nu doar sarcina poate fi cauza acestei stari de fapt. Stilul tau de viata, anume boli sau conditii de sanatate, problemele alimentare pot intarzia menstruatia. De exemplu: stresul este un factor foarte important in acest sens; ti-ai schimbat de curand locul de munca sau esti pe care sa ti-l pierzi? Esti nevoita sa-ti gasesti un alt domiciliu? Ai iesit de curand dintr-o relatie traumatizanta? Ai probleme financiare? Sa mai continuu cu intrebarile stresante?

Apoi, printre afectiunile care-ti afecteaza regularitatea menstruatiei se numara sindromul ovarelor polichistice, afectiunile tiroidei, menopauza prematura. Si chiar o raceala zdravana in timpul ovulatiei poate declansa aceasta intarziere. Iar daca ai probleme de greutate (in ambele sensuri) si te confrunti cu bulimie sau anorexie – menstruatia poate intarzia.

 

Marirea sanilor. Sa stii ca sanii se pot mari si pot deveni sensibili nu doar din cauza unei sarcini. Probabil stii ca si la menstruatie se intampla asta, dar, dat fiind faptul ca am plecat de la ipoteza ca menstruatia a intarziat, excludem aceasta cauza din calcul. Exista posibilitatea ca tratamentul cu pilule contraceptive sa fie responsabil cu asa ceva. Daca spui ca folosesti aceeasi marca de multi ani si nu ti s-a mai intamplat, o excludem si pe asta. In rest, marirea sanilor poate fi pusa pe seama apropierii menopauzei, a aparitiei nodulilor sau fibroamelor, a unei infectii limfatice de la nivelul sanilor, a mastitei (da, poate aparea si la femei care nu alapteaza). Iar cea mai grava cauza a acestei stari poate fi cancerul mamar. Asa ca fa-ti urgent o programare la medic pentru a afla ce se intampla mai exact.

 

Greata, varsaturi. Aceste simptome pot fi semne ale mult mai multor afectiuni decat intarzierea menstruatiei: toxiinfectie alimentara, dar si enterocolita virala, si intoleranta sau alergie alimentara; inflamatie a vezicii biliare sau a pancreasului; mancatul excesiv sau tulburari de comportament alimentar; stres, frica, neliniste; gastropareza – golirea intarziata a stomacului (adesea intalnita la persoanele cu diabet) sau ulcer; infarct, tumoare pe creier sau contuzii la nivelul creierului. Dupa cum vezi, posibilitatile sunt multiple. Un control medical le reduce drastic.

 

Cresterea abdomenului. Sa fim seriosi, in sarcina nu se petrece instantaneu! Abia prin luna a patra observi ceva demn de aratat prietenelor. Adica o masa care nu ti-a priit te poate balona mai vizibil decat o sarcina in lunile 1-2. In schimb, iata ce cauze poate avea aceasta expansiune a abdomenului: intolerantele alimentare (printre care cea mai raspandita este la lactoza), constiparea, refluxul gastroesofagian, sindromul de intestin iritabil, aerofagia (inghitirea unei cantitati mari de aer odata cu alimentele, bauturile si saliva) sau chiar banala crestere in greutate (e posibil, daca, odata cu ideile de sarcina, ti-a aparut si o pofta de mancare incredibila).

 

Cresterea poftei de mancare. Crezi ca numai sarcina e responsabila de asta? De fapt, diabetul (atat de tip unu, cat si de tip doi), nervozitatea, scaderea glicemiei, depresia, dependenta de nicotina, boala lui Basedow-Graves (care produce hipertiroidism), bulimia, tratamentul cu anumite medicamente (corticosteroizii, antidepresivele, insulina) pot fi cauze ale dezvoltarii unei pofte de mancare exacerbate.

 

Sursa foto: mirror.co.uk

 

Daca tot te mai preocupa subiectul: stiai ca exista o conditie numita sarcina fantoma, sarcina falsa sau sarcina isterica? Aceasta afectiune psihica apare in cazul femeilor care isi doresc foarte mult un copil, cele care au pierdut multiple sarcini, cele care se apropie de menopauza si nu au copii, cele diagnosticate cu infertilitate. Rata aparitiei acestei conditii este de 1-6 cazuri la 22 000 de nasteri – adica foarte rara, dar exista o posibilitate sa ti se intample si tie, nu? Corpul reuseste sa induca creierul in eroare prin semne specifice sarcinii: abdomen in crestere, sani mariti, chiar miscari fetale; iar acesta din urma da semnalul pentru secretia de estrogen si prolactina, hormoni care vor duce la adevarata aparitie a simptomelor de sarcina: greata, varsaturi, crestere in greutate, chiar preeclampsie sau secretie de colostru. Unele femei vor experimenta aceasta stare cateva zile sau saptamani, altele o vor duce asa luni de zile!

Ti se pare incredibil? Ei bine, afla ca unele dintre femeile afectate de aceasta conditie chiar s-au prezentat la medic acuzand dureri de incepere a travaliului!

 

Sursa foto articol: m.nymetroparents.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!