Sari la conținut

Sunt zgomotele puternice periculoase pentru fat?

Uneori preferintele noastre pentru petrecerea timpului liber ne pot face sa ne intrebam daca nu cumva bebelusul nu are de suferit din cauza zgomotului prea puternic - cum ar fi sa mergem la un concert sau intr-o sala de cinema la un film cu multe impuscaturi. 

 

Pentru a putea raspunde la intrebare sunt utile cateva clarificari in ceea ce priveste zgomotul in general.

Zgomotul se masoara in decibeli. Noi, in mod constant, atat ziua cat si noaptea, suntem inconjurati de zgomot. De ex, zgomotul pe care il face un frigider este de 45 de decibeli, o conversatie obisnuita este in jur de 60 de decibeli, atunci cand asculti muzica la casti te expui cam la 110 decibeli, un concert rock este cam la 125 decibeli si un foc de pistol sau decolarea unui avion la 140.

Desi nu s-au studiat efectele expunerilor intamplatoare la zgomote pe timpul sarcinii, sunt unele studii care privesc expunerea continua la zgomot, ca urmare a muncii pe care o prestezi. Astfel, poti sta la zgomote de 90 de decibeli maxim 8 ore pe zi, la zgomote de 100 de decibeli 2 ore pe zi si la zgomote de 110 decibeli o ora pe zi. 

 

Trebuie tinut cont si de perioada de dezvoltare in care este fatul. Se stie ca dupa 22 de saptamani, 4 luni jumatate, organul auditiv al fatului este format, ceea ce inseamna ca el aude tot ceea ce aude mama sa. Se presupune insa ca aude mai estompat zgomotele ascutite, in timp ce zgomotele joase sunt amplificate. 

 

Care sunt efectele asupra bebelusului. Desi rezultatele studiilor sunt destul de contradictorii, in general se considera ca expunerea indelungata la zgomote puternice in timpul sarcinii poate avea efecte negative: greutate mai mica la nastere, nastere prematura si, cel mai adesea, probleme de auz la nou nascut. Cu cat expunerea este mai mare, cu atat probabilitatea de a rezulta probleme creste. 

 

Concluzie:

Poti merge ocazional la un concert sau la un film. Daca zgomotul este prea puternic, pana sa se simta bebelusul rau te vei simti tu rau si vei ocoli zona zgomotoasa. Pierderea temporara a auzului poate sa apara de la zgomote mai mari de 120 de decibeli.

Daca lucrezi intr-un mediu zgomotos atunci este bine sa afli in ce fel sunt femeile insarcinate protejate si sa ceri angajatorului sa nu mai fii expusa la zgomote.

 

Atunci cand vorbim despre zgomote nu trebuie sa ne gandim numai la cele iesite din comun. In Bucuresti, conform studiilor, zgomotul in timpul zilei este in mare parte din zone mai mare de 80 de decibeli, desi, in mod legal, nu ar trebui sa depaseasca 50 de decibeli.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!