Desi nu mai suntem in liceu cand a fi foarte slaba era echivalentul cu avea totul - frumusete, stil, popularitate, inteligenta, chiar si acum, in perioada sarcinii, ne bucuram ca aratam slabe. Sa va explic de ce aceasta atitudine nu este una sanatoasa:
Subponderabilitatea si conceptia
Subponderabilitatea poate duce la un ciclu neregulat sau chiar il poate intrerupe. Aceasta este in special o problema la femeile care urmeaza cure de slabire repetate sau prelungite, fac exercitii fizice excesiv sau prezinta boli de nutritie ca anorexia sau bulimia.
Revenirea la o greutate normala poate sa restabileasca ciclul, dar cateodata fertilitatea ramane afectata. Daca sunteti subponderala si aveti ciclu neregulat, consultati-va medicul. Chiar daca nu doriti o sarcina in viitorul apropiat s-ar putea sa aveti nevoie de tratament daca doriti sa va pastrati fertila si sanatoasa.
Subponderabilitatea si sarcina
In timpul sarcinii, subpoderabilitatea poate sa creasca riscul ca nou-nascutul sa fie sub greutatea normala, fapt ce poate cauza probleme pe parcursul intregii vieti. Trebuie sa fiti atenta sa mancati destul pentru a va hrani atat pe dumneavoastra, cat si fatul.
Nu ignorati importanta cresterii in greutate in timpul sarcinii. O crestere redusa nu e un lucru de care sa va bucurati, ci mai curand un semn de ingrijorare. Cereti medicului sfaturi in legatura cu dieta, suplimentele nutritive si despre cresterea in greutate. El poate face un plan pentru situatia dvs in particular.
Sfaturile generale, in caz de subponderabilitate, sunt:
1. Luati acidul folic pe care vi l-a recomandat medicul. Si suplimentele alimentare trecute pe reteta. Aveti nevoie de minerale si vitamine si aceasta este calea cea mai sigura de a le obtine.
2. Este necesar sa mancati astfel incat sa primiti suficiente calorii. In principal asta se face in felul urmator:
- mancati mic dejunul zilnic. Toast cu o felie de branza, sau chiar cu unt de arahide va aduce un plus de proteine
- nu va feriti de avocado si nici de seminte sau nuci. Aveti nevoie de ele pentru a aduce organismului grasimi sanatoase.
- luati gustari si intre mese - doua sau trei pe zi. Acestea cel mai bine contin iaurt si fructe. Va vor aduce atat proteine cat si minerale si vitamine.
Mai multe despre o nutritie corecta in sarcina puteti citi de aici.