Sari la conținut

Tăierea întârziată a cordonului ombilicat – Avantaje și dezavantaje

Una dintre practicile recent recomandate la naștere este tăierea/clamparea întârziată a cordonului ombilicat. Ce înseamnă, mai exact, de ce să optezi pentru ea sau, din contră, de ce nu, aflăm din rândurile de mai jos: 

Tăierea întârziată a cordonului ombilical

După expulzia copilului, unul dintre primele lucruri care se face este tăierea cordonul ombilical, chiar din primele secunde (tăierea timpurie a cordonului ombilical). Înainte de anii 1950, tăierea timpurie era desemnată drept procedura ce se încadra într-un minut de la naștere și cea întarziată cea care depășea 5 minute dupa naștere. Nu există însă în prezent o definiție concretă a conceptului de întarziere, prin urmare intervalul variază semnificativ.

Spre exemplu, Organizația Mondială a Sănătății recomandă clamparea întarziată a cordonului ombilical între 1-3 minute, într-o sarcină sănătoasă, unde bebeluşul nu prezintă alte riscuri. Colegiul Regal de Obstetrică şi Ginecologie defineşte orice clampare înainte de 30 de secunde ca fiind “imediată”, termenul de întârziat defininind trecerea primelor două minute de la naștere, iar NICE guidelines (National Institue for Clinical Excellence – UK), susține clamparea întârziată cât de mult dorește mama (inclusiv până ce cordonul nu mai pulsează).

Tăierea întârziată a cordonului ombilical – De ce se recomandă tăierea întârziată a cordonului ombilical?

Mai mult fier pentru copil – În primul minut de la naștere, studiile arată că se face un transfer de la placentă la copil de aproximativ 80 ml de sânge, ajungând la 100 ml la 3 minute de la naștere. Acest sânge suplimentar poate oferi fier în plus, reprezentând până la 40-50 mg/kg corp care, combinat cu fierul din organism (aproape 75 mg/kg corp) prezent la naștere în cazul născuților la termen, poate preveni anemia în primul an de viață. De asemenea, mai mult sânge înseamnă o oxigenare mai bună a ţesuturilor şi o tranziţie cardiopulmonară mai uşoară. Tăierea întârziată a cordonului ombilical se recomandă, în special datorită acestor considerente, mai ales copiilor născuți prematur.

Mai multe celule stem – Una dintre practicile recomandate în zilele noastre, în țară, este prelevarea de celule stem din cordonul ombilical și stocarea lor într-o bancă privată de celule. Dacă din diverse motive nu dorești să optezi pentru aceasta, poți opta pentru clamparea întârziată a cordonului ombilical. După cum știm, sângele din cordonul ombilical este foarte bogat în celule stem, iar tăierea imediată a cordonului ombilical lasă aproape o treime dintre aceste celule importante în placenta. La ce ne ajută celule stem? În dezvoltarea sistemelor imunitar, respirator, cardiovascular, nervos central şi nu numai.

Dezvoltare psihomotorie mai bună – Un studiu publicat în JAMA Pediatrics arată că tăierea întârziată a cordonului ombilical ajută la o amplificare în dezvoltarea neuromotorie la copiii. Se pare că acele câteva minute pot determina în plus aptitudini sociale şi motorii mai avansate.

► Citește și 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai

► Citește și Beneficiile vernixului pentru nou-nascut

Tăierea întârziată a cordonului ombilical – Ce dezavantaje pot apărea?

Icter – În cazul tăierii întârziate a cordonului ombilical, poate apărea riscul apariției icterului la copii. Această afecțiune este determinată de o cantitate mare de bilirubină - produs chimic ce apare în mod normal în timpul descompunerii globulelor roșii. Explicația este dată de faptul că ficatul unui nou-născut nu poate menține ritmul cu această descompunere, iar bilirubina se acumulează în corp. De obicei, necesită terapie cu ultraviolet și nu cauzează complicații.

Nu întotdeauna se mai pot preleva celule stem pentru stocare într-o bancă privată. Așa cum spuneam mai sus, de obicei trebuie ales între prelevarea de celule stem pentru stocare într-o bancă privată și tăierea întârziată a cordonului ombilical, deși depinde de experienţa medicului şi de cantitatea de sânge existent. În orice caz, dacă ați decis pentru prelevarea de celule stem, discutați cu reprezentanții băncii despre aspectul tăierii întârziate a cordonului.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!