Dacă ești programată pentru operația de cezariană sau dacă ai una neașteptată, poate fi stresant când te gândești cum va fi recuperarea.
Operația de cezariană este o intervenție chirurgicală majoră, iar cele 12 săptămâni ulterioare sunt similare cu vindecarea după orice intervenție chirurgicală.
Pielea va fi prima care se va vindeca, dar chiar dacă rana este închisă, regenerarea țesuturilor are loc sub stratul de piele.
Nu-ți face griji! Există câteva sfaturi care te pot ajuta să te recuperezi după cezariană, de la o mamă care a trecut prin această situație.
Fii blândă cu burtica ta și ai grijă de mănânci
Fii atentă la ce mănânci în prima săptămână după operația de cezariană. Deoarece operația este în zona digestivă, constipația este o problemă reală și inconfortabilă, care poate dura săptămâni întregi.
► Citește și: Dieta după cezariană: Alimente esențiale de care ai nevoie
Bea multe lichide și mănâncă alimente moi și bogate în nutrienți (am sărbătorit cu pizza la a doua operație de cezariană și încă regret... 11 ani mai târziu).
Prioritizează odihna
După operația de cezariană este indicat să te întinzi în pat sau pe canapea timp de 10-15 minute la fiecare două ore, mai ales în primele două săptămâni după intervenția chirurgicală.
► Citește și: Este normală căderea părului în perioada postpartum?
Dupa prima săptămână, vei începe să te simți mai bine și vei putea să stai în picioare pentru mai multe ore.
Alege-ți îmbrăcămintea și încălțămintea cu atenție
Operația de cezariană este o operație comună, dar cu toate acestea, multe mămici sunt nepregătite pentru recuperarea de după naștere.
Dacă ai născut recent și treci de la haine de maternitate la haine postpartum, iată ce trebuie să ai în vedere:
- Poate respira pielea prin materialul respectiv?
- Haina oferă compresie sau suport?
- Am deja acest articol în selecția de haine pentru maternitate?
- Pot alăpta ușor prin acest tricou?
Pe măsură ce corpul tău începe să se vindece, asigură-te că îți cumperi haine postpartum de calitate care să te ajute la recuperare.
► Citește și: Recuperarea postnatală: o reclamă dureros de reală a fost interzisă la Oscaruri
Prioritizează compresia și confortul, astfel încât să nu îți irite incizia, dar să-ți ofere suport pentru burtă.
► Citește și: Burtica după naștere este dovada că acolo a crescut un suflet de om
Nașterea a fost adesea asemănată cu alergarea la maraton. Este un proces lung, dificil și corpul tău va avea nevoie de timp pentru recuperare. Pe măsură ce te vindeci după naștere, indiferent dacă ai născut vaginal sau prin cezariană, nu uita că ești uimitoare! Ai născut și ai crescut un pui de om.
► Citește și: Exercițiile fizice după cezariană: ce trebuie și ce NU trebuie să faci