Poate ca nu esti fan al ideii de ralaxare voita, insa in sarcina este posibil sa ai nevoie de asta, mai ales daca ai o personalitate mai anxioasa sau ai impresia ca nu mai faci fata la toate noile cerinte.
Mai jos iti voi prezenta cateva metode de relaxare lipsite de dificultate sau cine stie ce suport metafizic complicat. Le poti aplica de cate ori vrei, conditia fiind sa nu existe factori care sa te disturbe. Daca faci asta acasa, este bine sa fii intr-o camera bine aerisita, fara televizor aprins sau telefon care sa te disturbe. Dar, si mai bine, incearca undeva in natura (dar un loc in care sa nu te deranjeze prezenta oamenilor). Spatele ar trebui sa fie drept, insa fara sa fie incordat. Mainile pot sa fie in poala sau sa mangaie burta.
1. Stai pe un scaun cu ochii inchisi si gandeste-te la o scena frumoasa, ceva ce iti face mare placere - pot fi valurile marii pe o plaja goala, poate fi aroma cafelei intr-o dimineata insorita sau sa te inchipui intr-o cabana la munte in timp ce ploaia picura pe acoperis. Respira numai pe nas si repeta de multe ori acelasi cuvant. Alege unul simplu, gen 'unu'. In timp ce faci asta incepe sa iti relaxezi muschii corpului treptat. Se porneste de la picioare, urcand spre torace, maini, gat, fata. Un astfel de exercitiu tine pana la 20 de minute.
2. Inhaleaza adanc si lent aerul pe nas numarand pana la 4. In timp ce faci asta abdomenul trebuie impins in afara. Expiri apoi lent, confortabil, numarand pana la 6. Muschii umerilor si ai gatului trebuie sa fie relaxati. Acest execitiu de respiratie se repeta de 5 ori.
Pentru ca aceste tehnici sa functioneze nu le incerca imediat dupa ce ai mancat sau daca esti prea obosita. Nici nu te stresa daca observi ca mintea iti mai zboara din cand in cand la griile cotidiente. Doar te reintorci la exercitiul pe care il faceai. Cel mai bine este sa incepi gradual, de la cateva minute, crescand treptat timpul alocat.
In cazul in care ai nevoie de un ajutor, poti apela la un fundal muzical conceput special pentru a relaxa: