Sari la conținut

Tigarile electronice si riscurile pentru sarcina

Daca esti fumatoare si te hotarasti sa treci la tigari electronice inainte sau in timpul sarcinii, s-ar putea sa nu faci cea mai buna alegere.

Desi sunt laudate ca fiind o alternativa mai sigura la tigarile conventionale, cercetarile limitate si lista de substante potential periculoase pe care le contin, ridica semne serioase de intrebare in legatura cu tigarile electronice cu nicotina.

Probleme legate de conceptie

Desi o varietate de factori pot afecta sanatatea reproductiva, cercetatorii au identificat cateva ingrediente din tigarile electronice care pot  interfera cu conceptia. In plus fata de nicotina au fost gasite si toxine in acestea.

Afecteaza ambele sexe

S-a constatat ca nicotina si cotinina (un compus al nicotinei) au fost implicate in probleme cu motilitatea spermei, cel putin in laborator. Studiile sugereaza ca nicotina poate cauza un numar scazut de spermatozoizi, precum si o functionalitate redusa.

Nicotina in cazul femeilor poate afecta capacitatea reproductiva. Fumatul clasic a fost legat de cicluri neregulate, sarcina ectopica, avort spontan si conceptie tarzie.

Citeste si despre fumatul pasiv, la fel de nociv.

Dar in plus fata de nicotina, alte noua toxine gasite in tigarile electronice sunt cunoscute pentru efectele lor nocive asupra sanatatii, inclusiv sanatatea reproductiva si chiar cancer.

Probleme de dezvoltare inainte si dupa nastere

La intrebarea daca este mai sigur sa treci la tigari electronice in sarcina nu exista un raspuns simplu. Se stie ca nicotina are impact asupra sanatatii bebelusului, deci este bine sa o eviti in orice forma, indiferent daca vorbim de tigarile clasice sau cele electronice cu lichid.

Nicotina trece de bariera placentara si se leaga de receptorii din sistemul nervos al copilului, aflat in dezvoltare. Femeile insarcinate sunt sfatuite sa se abtina de la orice forma de nicotina pe intreaga perioada a sarcinii. Nicotina cauzeaza moartea celulelor si anomalii in timpul replicarii celulare. Nicotina poate cauza un flux de sange mai redus catre placenta, care reduce afluxul necesar de oxigen, necesar inclusiv pentru dezvoltarea creierului.

Desi defectele specifice de nastere asociate cu tigarile electronice sunt inca in studiu, nicotina singura poate afecta dezvoltarea sistemului nervos a bebelusului, creand probleme potentiale care pot aparea de la nastere si pana la adolecenta si maturitate.

De asemenea, trebuie sa fii constienta ca nicotina este un drog care il poate face pe bebelus depedent. Cercetatorii de la Women & Infants Hospital din Rhode Island au aflat ca nou-nascutii expusi in uter la nicotina din tabac au fost mai rigizi, stresati si anormal de tensionati. Studiul a comparat efectele dezintoxicarii bebelusilor de nicotina cu cele ale dezintoxicarii de cocaina si heroina.

Pericolele otravirii

Unul dintre cele mai mari riscurile ale folosirii tigarilor electronice in timpul sarcinii este toxicitatea extrema adusa de nicotina lichida. Odata cu introducerea tigarilor electronice, numarul de intoxicatii a crescut dramatic. Pur si simplu deversand lichid dintr-o tigara electronica pe piele poate duce la reactii adverse grave pentru sanatatea mamei si poate provoca efecte adverse un fetus nenascut. (Desi greata si varsaturi sunt printre frecvente efecte secundare asociate cu expunerea minima, expunerea excesiva la acest lichid poate fi fatala).

In timp ce datele legate de tigarile electronice sunt inca noi si limitate, toate tigarile electronice care contin nicotina reprezinta o potentiala amenintare pentru dezvoltarea fizica si comportamentala a copilului. Singura alternativa sigura la fumatul traditional in timpul sarcinii este renuntarea la tigari sub orice forma.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!