Dieta femeilor insarcinate trebuie sa contina toti nutrientii esentiali, sa fie diversificata si sa aduca tot necesarul de minerale si vitamine necesari unei bune dezvoltari pentru viitorul copil. Dieta in sarcina, si respectarea unor reguli de sanatate a nutritiei este fundamentala si trebuie sa fie un subiect de preocupare pentru viitoarea mama.
Si asta nu este tot! Sanatea femeii in timpul sarcinii si sanatea viitorului copil depind in foarte mare masura de modul in care femeia mananca si inainte de sarcina.
Un capitol asupra carora femeile trebuie sa aiba permanent grija este cantitatea de grasimi pe care o consuam in timpul sarcinii, dar si in perioada de dinainte de momentul conceperii. S-a dovedit ca femeile care consuma multe grasimi inainte de a ramane gravide si in timpul sarcinii risca sa aiba bebelusi cu defecte din nastere, spun cercetatorii de la Universitatea Oxford.
Citeste si:
Dieta mediteraneana creste fertilitatea
Cercetatorii britanici au facut experimente pe soareci de laborator, descoperind ca alimentatia mamei interactioneaza cu genele mostenite de copil, putand avea ca urmare malformatii serioase din nastere, cum ar fi defectele congenitale cardiace sau cerul gurii despicat. Una din explicatii este aceea ca hormonii care sustin sarcina sunt derivati din grasimi, astfel ca "comenzile" pe care acestia le dau pot fi eronate daca grasimile nu sunt de "calitate".
Studiile anterioare au aratat ca defectele congenitale cardiace sunt cele mai comune malformatii, aparand cel mai adesea in cazul copiilor nascuti de femei diabetice sau supraponderale.
Pana acum nu se stia ca interactiunea dintre factorii exteriori, cum ar fi alimentatia mamei, si gene poate avea ca efect un risc mult crescut de malformatii ale bebelusului, se mentioneaza in jurnalul Human Molecular Genetics, citat de Reuters.
De retinut e ca in absenta unui defect genetic, riscul ca femeile care consuma grasimi in timpul sarcinii sa aiba copii cu malformatii este mic, dar o alimentatie nepotrivita poate creste aceasta valoare.
Articole relationate
Diferența între răceală și gripă: Cum faci diferența între ele
Când vine sezonul rece, părinții se confruntă frecvent cu dilema: este vorba de o simplă răceală sau de gripă? Deși simptomele pot fi similare, diferențele sunt...
Amenoreea: Când lipsa menstruației poate fi un semn al sarcinii sau al altor probleme
Lipsa menstruației, cunoscută și sub denumirea de amenoree, este un simptom care poate avea multiple cauze. Deși primul gând al multor femei atunci când menstruația...
Val de gripă în Europa. Cei mai afectați sunt copiii. Măsuri de prevenire
Cazurile de gripă sunt în creștere în toată Europa, după sărbători, cei mai afectații sunt copiii sub 15 ani și adulții peste 60 de ani. Spitalele din Franța...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu