În perioada sarcinii trebuie să acordăm o atenție deosebită alimentației noastre. Este important să ținem bolile cât mai departe de noi, în timpul celor 9 luni, pentru a nu pune în pericol viața copilașului. Și, deși este știm deja care sunt alimentele interzise în sarcină, este important să facem o precizare: trebuie să fim extrem de atente cu brânzeturile!
Într-adevăr, lactatele sunt recomandate în perioada sarcinii, în special datorită conținutului ridicat de calciu, dar anumite sortimente de brânzeturi sunt total interzise: cele făcute din lapte nepasteurizat.
Laptele crud și alimentele făcute din acesta ar putea fi purtătoare are bacteriei Listeria, care poate provoca toxiinfecție alimentară gravă, în cazul în care este contractată în timpul sarcinii. Printre riscurile provocate de aceasta se numără chiar punerea în pericol a vieții copilului.
► Citește și Toxiinfectiile alimentare grave in sarcina
Simptomele infecției cu listeria pot să apară de la 3, până la 70 de zile de la contactul cu un aliment contaminat, putând include simptome asmănptoare cu cele ale gripei: febră peste 38 grade Celsius, dureri, dureri musculare, frisoane și stare de rău, dar și diaree.
Care sunt brânzeturile făcute, de regulă, din lapte nepasteurizat? Brânza Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, Blue Cheese, Questo Blanco sau Questo fresco sau orice preparat făcut din brânză cu mucegai. Aceste tipuri de brânză pot fi consumate în siguranță doar dacă pe etichetă se menționează clar că sunt făcute 100 % din lapte pasteurizat sau dacă sunt gătite foarte bine, acasă.
În schimb, printre brânzeturile permise și chiar recomandate în sarcină se numără cele tari - Edam, Emmental, Cheddar, Telemea, Gouda, Parmesan, dar și cele moi, numai dacă sunt făcute din lapte pasteurizat: brânză de vaci, brânză tartinabilă, feta, telemea, brânză de capră, mascarpone, mozarella, brânză topită și ricota.
Nu uitați să citiți întotdeauna eticheta produsului!