Sari la conținut

Totul despre a doua luna de sarcina

Prima luna de sarcina si euforia ei incredibila trec repede, iar cea de a doua luna de sarcina vine cu o serie de neplaceri care te vor face sa simti ca esti insarcinata si ca in interiorul tau se intampla ceva cu totul si cu totul nemaipomenit.

Viitorul tau copil este in stadiul de embrion, este foarte mic, dar inima, creierul, maduva spinarii, muschi, oasele sunt in plin proces de formare. Placenta si sacul amniotic sunt si ele in formare.

Toate simptomele caracteristice primului trimestru de sarcina - greturi, furnicaturi, senzatii dureroase la nivelul sanilor, o sesibilitate crescuta si uneori suparatoare a acestora, nevoie de a merge foarte des la baie si o neplacuta senzatie de oboseala, pun stapanire pe tine.

Saptamana 5 - Ai doua inimi

In cazul in care nu ai deja confirmarea faptului ca esti insarcinata, intarzierea ciclului mentrual te va trimite la medic sau te va indemna sa cumperi un test de sarcina care nu poate sa fie decat pozitiv. Daca sarcina ta a fost o sarcina dorita si programata, atunci simptomele nu te vor lua pe nepusa masa, ba chiar din contra, vor aduce bucurie si o senzatie psihica confortabila de implinire.

Saptamana a 6-a de sarcina. Copilul tau este cat un mormoloc. Se formeaza protuberantele din care se vor "construi" ochii, mugurii membrelor, iar la ecografie bataile inimii viitorului tau copil se aud. Trebuie spus ca in cursul perioadei de embriogeneza care dureaza din ziua a 17 pana in a 56 de sarcina este perioada d emaxima vulnerabilitate, pentru ca orce agresiune din exterior (chimica, mecanica) poate afecta cresterea normala.





saptamana 5,6,7 si 8 de sarcina

In ceea ce te priveste pe tine este foarte posibil ca pana acum, desi esti doar la incepurtul sarcinii sa fi acumulat vreo trei kilograme in plus. Senzatia acuta de foame precede instalarea neplacutelor greturi matinale. Desi nu se poate spune ca exista o crestere reala in volum a uterului, o sa simti hainele usor stramte in talie, picioarele putin umflate, iar sanii intr-o forma spectaculoasa. Doar examenul ginecologic pune in evidenta o crestere in volum a uterului.

Saptamana 6 - Emotii si somn

Este momentul sa renunti la fumat si sa eviti consumul de alcool, in cazul in care nu o faceai deja, trebuie sa incepi sa iei vitamine prenatale si in special acid folic.

Saptamana a 7-a de sarcina marcheaza prima crestere adevarata a copilului. Cresc mugurii membrelor, se dezvolta intens inima, apar formatiunile din care se vor dezvolta plamanii, intestinele, apendicele, creierul, maduva spinarii, narile, gura si ochii.

Saptamana are renumele de a fi saptamana in care incep greturile matinale. Mai mult de 60% dintre femeile insarcinate experimenteaza aceste simptome, de cele mai multe ori manifestate mai ales dimineata si mai rar pe parcursul zilei. Greturile pot fi tinute sub control daca mananci des si putin, pentru a preveni scaderea zaharului in sange. Consuma mai ales proteine si grasimi sanatoase, care combat eficient greturile. Alege fructe blande (mai putin acide) si evita suscurile de fructe.

Saptamana 7 - Bobul de mazare

Saptamana a 8-a este o noua etapa in dezvoltarea fatului. Cresterea in aceasta perioada este importanta, iar imaginile dovedesc uluitoarea evolutie a embrionului. Acesta este inca foarte vulnerabil, riscul de avort spontan este mare, circa 20% din sarcini fiind pierdute in aceasta perioada. De cele mai multe ori avorturile spontane sunt semnul unor anomali incompatibile cu buna dezvoltare ulterioara a copilului.

In aceasta saptamana apar ploapele si mugurii urechilor. Apar degetele de la maini si picioare.

Saptamana 8 - Doua maini, doua picioare

In ceea ce te priveste saptamana este cea in cursul careia creste volumul total de sange din organismul tau. In final cresterea o sa fie de 50%.

Este momentul in care ai nevoie de un sutien nou care sa sutina sanii voluminosi si foarte sensibili. Poti face exercitii, utile atat pentru buna dezvoltare a copilului si o sarcina usoara, dar si pentru tonifierea organismului tau. In plus miscarea fizica combate greturile si oboseala si sustine procesul de oxigenare a tesuturilor embrionare. Nu exagera insa cu exercitiile si apeleaza la sfatul unui specialist.

Despre aceasta ultima saptamana a celei de a doua luni de sarcina se poate spune ca este saptamana in care viitorul tau copil prinde contur. Este saptamana in care se formeaza tubul neural (creier, maduva spinarii si tesutului nervos). Tractul digestiv si organele senzoriale incep sa se dezvolte. La finele celei de a doua luni de sarcina matricea tesutul cartilaginos initial incepe procesul de osificare.

Afla totul despre cea de a treia luna de sarcina

sursa foto: webmd.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!