Sari la conținut

Totul despre al treilea trimestru de sarcina

Al treilea trimestru, care incepe in saptamana 26, este etapa finala a sarcinii, si se termina cu nasterea. Ceea ce este caracteristic acestei ultime perioade este faptul ca incepand din jurul saptamanii 30 de sarcina, fatul este viabil, adica poate supravietui in afara uterului.

In cursul celui de al treilea trimestru fatul este complet format, procesul evolutiei limitandu-se la acumularea de grasime si la dezvolatarea sistemului respirator si digestiv, dar si la definitivarea sistemelor senzoriale. Oricum copilul aude, vede, stie sa suga, este capabil sa inghita si poate sa respire, cu putin ajutor, incepand din cea de a 28-30 saptamana de viata intrauterina. Si toate acestea pentru ca dupa a 25-a saptamana de sarcina cortexul copilului este in totalitate format.

In ceea ce te priveste pe tine, viitoare mama, finele celei de a saptea luni sarcina te face sa te misti greu, sa ai dificultati de respiratie, ca urmare a cresterii in volum a uterului. Volumul de sange  circulant este dublu fata de momentul in care ai ramas insarcinata. Daca in cursul lunii a sasa arsurile din epigastru au disparut, neplacuta senzatia reapare la finele celei de a saptea luni. O solutie o reprezinta mesele dese, in cantitate mica si, doar cu sfatul medicului, antiacide.

In acesta perioada este posibila o crestere a tensiunii arteriale, dar, in cea mai mare parte a cazurilor, aceasta nu reprezinta o stare patologica.

Citeste si:
Totul despre al doilea trimestru de sarcina


Cea mai neplacuta senzatie este cea de oboseala. Soluta este sa nu faci nici un fel de efort peste capacitatea pe care o ai. Femeile care au facut miscare in trimestrele anterioare ale sarcinii o sa aiba o disponabilitate de efort mult mai mare in trimestrul trei al sarcinii. Asociate cu senzatia de oboseala sunt ametelile si, uneori, palpitatiile.

La sapte luni de sarcina fatul masoara aproximativ 40 centimetri, si are o greutate de circa 1,8 kilograme. Fatul castiga intens in greutate, in a 32-a saptamana ajunge (in medie) la doua kilograme, iar pana la nastere se apropie de trei kilograme.
 
In timpul celui de-al treilea trimestru te vei ingrasa circa patru-cinci kilograme. Astfel, cresterea totala in greutate pe parcursul intregii sarcini variaza de la 10 la 16 kilograme.

Ai nevoie de un sumplient nutritiv de circa 200 de calorii. Nu este necesar sa te supra-alimentezi, dar este foarte important sa mananci alimente sanatoase. Bea apa, pentru aceasta este cea mai buna cale prin care poti preveni edemele. Evida sa devi sedentara. Nu esti tocmai o balerina, dar poti merge pe jos, iar asta iti face foarte bine.

     

Sunt neplacute si durerile de spate, si le poti combate sau macar ameliora folosind un brau pentru burta. Daca poti sa inoti este ideal. Ai probleme cu somnul, dar cu toate acestea este foarte indicat sa te odihnesti cat se poate de mult.

Incepand cu saptamana 38 de sarcina nasterea este considerata la termen normala, scrie babyexpert.com.

Una peste alta trebuie sa stii ca toate femeile in ultima perioada de sarcina se simt insarcinate de cand e lumea si au senzata ca sarcina o sa dureze la nesfarsit. Asa ca sa stii ca nu esti singura care gandeste asa. Profita de calmul psihic si de monotonia acestei perioade si asteapta-ti, cu drag si cu multa incredere in viitor, copilul sa vina pe lume.

Nastere usoara!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!