Sari la conținut

Totul despre ecografie

Ecografia este cea mai comuna si mai eficienta metoda de investigatie a felului in care se dezvolta fetusul. Nu exista femeie insarcinata care sa nu fi facut aceasta analiza si care sa nu fi trecut prin emotiile speciale pe care aceasta le aduce, la pachet, cu toate detaliile referitoare la dezvoltarea viitorul copil in mediul intrauterin.

Ecografia nu are niciun fel de efecte secundare si ofera detalii fundamentale despre evolutia sarcinii. Ecografia nu este iradianta, nu are niciun risc si este absolut nedureroasa. O buna monitorizare a sarcinii impune cel putin o ecografie in fiecare trimestru al sarcinii.

Prima ecografie se face in primele patru saptamani din momentul in care sarcina a fost confirmata. Este foarte bine daca la fiecare noua ecografie vei avea la tine datele morfofunctionale ale embroinului si fatului, de la precedenta investigatie, pentru a se putea stabili cu un plus de certitudine ca evolutia copilului este in limitele normale. Prima ecografie este prima intalnire cu bebelusul tau. este confirmarea vizuala a faptului ca este acolo! O sa-i auzi inima si pe ecranul monitorului ai sa poti vedea miscari scurte si rapide, dar vei putea vedea si inima puiului tau. Momentul este emotionant de fiecare data, indiferent a cata sarcina este, indiferent cate alte ecografii ai facut.

Prima ecografie trebuie sa confirme ca inima copilului bate in ritmul in care trebuie, dar mai ales ca embrionul se afla bine pozitionat in uter. Prima ecografie estimeaza un moment al nasterii si o varsta intrauterina a embrionului. Prima ecografie poate pune in evidenta o serie de anomali de dezvoltare, din categoria celor care sunt vizibile si evidente doar prin evaluarea imaginilor. Prima ecografie se face intre a saptea si a 12-a saptamana de amenoree.

Afla mai multe despre prima ecografie (obstreticala)

Este indicat sa ai vezica urinara plina, motiv pentru care este bine sa bei cel putin jumatate de litru de lichid cu o ora inainte de ecografie. In ziua in care urmeaza sa faci o ecografie nu folosi, pentru zona abdomenului creme sau lotiuni. Acestea pot altera calitatea ecografiei.

 

Daca medicul care face investigatiile ecografice nu este medicul tau curant, si nu cunoaste toate detaliile importante ale starii tale de sanatate sau ale sarcinii este bine sa-l informezi cu privire la acestea. Sunt lucruri pe care mediucul nu le poate „vedea” decat daca stie ca trebuie sa le caute.

Ecografia nu pune un diagnostic, dar poate aduce in atentie eventuale anomali sau deficiente de evolutie fetala, care pot fi confirmate cu certitudine prin alte investigatii. In plus, este foarte probabail ca ceea ce se „vede” la o ecografie sa nu mai fie confirmat de analizele suplimentare.

A doua ecografie este recomandat a avea loc intre a 20-a si a 24-a saptamana de sarcina. Aceasta a doua ecografie este chiar si mai emotionanta decat prima pentru ca embrionul a crescut mult si seamana a pui de om! Aceasta a doua ecografie se numeste morfologica pentru ca poate stabili cu certitudine lungimea, greutatea, prezenta membrelor, dar si alte detalii anatomice. Aceasta ecografie permite medicului sa stie exact care este circumferinta capului, a toracelui, daca organele functioneaza, si cum functioneaza, dar mai ales daca toate sunt la locul lor. Ecografia a doua este foarte importanta pentru ca se realizeaza la finalul perioadei de embriogeneza cand, practic, formarea copilului este finalizata, tot ceea ce mai are fatul de facut fiind sa creasca.

De ce trebuie sa faci ecografia morfofunctionala?

A doua ecografie funtionala poate identifica malformatii, deficiente ale sistemului cardiovascular. Se verifica si cantitatea si calitatea lichidului amniotic, dar si pozitia placentei. Aceasta a doua ecografie poate identifica sexul copilului, asa ca daca vrei mister, spune-i medicului sa nu-ti dezvaluie daca este ... roz sau albastru. 

 

A treia ecografie denumita morfo-funtionala se face intre a 32 si a 34 saptamana de sarcina.  Este practic ultimul control inainte de nastere, astfel ca ecografia o sa stabileasca cu certitudine daca nasterea o sa fie pe cale naturala sau este necesara operatia de cezariana. Este verificata calitatea lichidului amniotic si pozitia si calitatea placentei..

Ecografiile sunt cele mai utile cai de investigare a evolutiei sarcinii. Nu sunt singurele, insa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!