Forcepsul este un instument medical destinat procedurii de nastere vaginala, care este folosit arunci cand din diferite motive bebelusul nu mai poate inainta pe canalul de nastere sau este blocat. Forcepsul a salvat multe vieti, cel putin pana in momentul in care operatia de cezariana a intrat in rutina. In prezent forcepsul este folosit mai rar, dar ramane unul din instrumetele utile chiar si in zilele noastre.
Ce este forcepsul? Un instrument medical precum un foarfece mare cu capetele in forma de lingura. Cu ajutorul lui, medicii ajuta fatul in momentul expulziei, prinzandu-i capul si tragandu-l afara. Este o manevra benefica atat pentru mama obosita, cat si pentru fatul care nu mai poate aluneca pe canalul nasterii.
Medicii folosesc instrumentul la sfarsitul travaliului doar daca dilatatia colului este maxima, iar fatul - mai exact, capul lui - este angajat pe canalul nasterii, si este extrem de util atunci cand mama si fatul au fost supusi unei suferinte indelungate in timpul travaliului sau cand capul micutului e prea mare. In cazul fatului in prezentatie pelviana, forcepsul ii va proteja capul de presiunea din canalul vaginal. De asemenea, e folosit in cazul copiilor care se nasc prematur.
Desi este util in timpul sarcinii, folosirea forcepsului poate lasa urme. Instrumentul este aplicat pe partile laterale ale capului, dar poate provoca vanatai sau urme, care, spun specialistii, vor disparea dupa cateva zile.
Exista insa si efecte de durata, cum ar fi afectarea nervilor faciali sau deformarea cutiei craniene.
De asemenea, au fost semnalate cazuri de deplasare a claviculei la fat din cauza aplicarii forcepsului. Poate fi si o manevra periculoasa pentru mame, daca forcepsul e folosit mai devreme de dilatatia maxima, semnalandu-se rupturi de tesut sau afectarea muschilor din jurul anusului.
Exista si un forceps cu vacum, care functioneaza ca o ventuza aplicata pe crestetul capului copilului, leziunile pe care le poate provoca acesta sunt mai mici, dar eficienta lui este si ea, mai mica.