Stim toate, sau aproape toate, intrebarile pe care si le poate pune o femeie insarcinata in prima luna de sarcina. Cum se va schimba corpul tau? Ce se intampla in interiorul tau? Cum il poti proteja? Cum poti avea certitudinea unui copil sanatos? Ce o sa fie: fata sau baiat? Si inca multe si multe altele....
Prima luna de sarcina este luna euforiei si a emotiilor.
Saptamanile 1 si 2. Copilul este doar o licarire. Pentru ca este destul de dificil de stiut cu exactitate care a fost momentul conceperii, medicii calculeaza data momentului de debut al sarcinii inainte de a fi insarcinata in fapt, folosind data de inceput a ultimului ciclu menstrual. Asa ca din motive de calcul esti "insarcinata" cu vreo doua saptamana inainte de a concepe.
Practic daca perioada ta menstruala dureaza 28 de zile, ai ovulatie in ziua a 14-a dupa prima zi a mentruatiei, iar zilele 12-14 sunt cel mai bun moment pentru a incerca sa ramai insarcinata. Odata ce ovulul este fertilizat, acesta se muta in uter si incepe marea epopee.
Nu fi dezamagita daca nu ramai insarcinata din prima. Sansele unei femei de a ramane insarcinate in fiecare luna sunt de doar 25%. Pare putin, dar nu este!
Prima saptamana de sarcina
Daca ai in plan sa concepi un copil cea mai buna masura este sa faci un control general si sa cresti doza zilnica de acid folic. Acidul folic luat cu cateva luni inainte de conceptie reduce la minumum riscul defectelor de tub neural, ca spina bifida si previne anomaliile de dezvoltare cerebrala ale viitorului copil.
A doua saptamana de sarcina
Saptamana 3 si 4 sunt saptamanile confirmarii. Ovulul si spermatozoizii partenerului tau s-au intalnit si au pus la cale o noua fiinta, unica si irepetabila. Fiinta este de dimensiunea unei gamalii de ac si totul incepe cu formarea a circa 100 de celule primordiale, de multiplicare din care se va forma viitorul omulet.
Primele modificari care anunta o sarcina apar in crca 7-10 zile de la momentul conceperii. Modificarile sunt in fapt imediata, dar devin sesizabile in intervalul de timp mentionat.
Este foarte bine daca sesizezi si devi constienta de prezenta sarcinii mai ales ca prima parte a primului trimestru este esentiala pentru dezvoltarea embrionului in cadrul procesului de embriogeneza.
A treia saptamana de sarcina
Incearca sa mananci sanatos, alege alimente variata, evita locurile aglomerate si riscul infectiilor virale, bea apa (cel putin sase-opt pahare de apa pe zi), nu manca pentru doi si dormi.
A patra saptamana de sarcina
Prima luna de sarcina este poate cea mai dulce perioada a sarcinii. Esti euforica, emotionata si rasfatata. Este o perioada plina de intrebari pentru ca sunt primi pasi pe un drum minunat, plin de impliniri si aducator de bucurii. Sarcina este scopul femeii, iar cresterea pruncilor menirea ei. Sa nu uiti asta, indiferent de cariera, pasiuni, vise si idealuri. Organismul femeii este conceput pentru a face copiii! Iar a face un copil nu este decat implinirea menirii tale!
Coteste mai departe: Totul despre a doua luna de sarcina
sursa foto: webmd.com