Sari la conținut

Toxoplasmoza - simptome si tratament

Toxoplasmoza este una din marile spaime ale femeilor insarcinate. Se stie ca efectele acestei boli asupra fatului sunt din cele mai grave. Mai jos iti vom explica tot ce trebuie sa faci pentru ca sarcina ta sa nu fie pusa in pericol.

 

Ce este toxoplasmoza

 

Toxoplasmoza este o boala cauzata de un parazit, care ajunge la om prin intermediul animalelor, pisicile de cele mai multe ori. De aici ideea ca o pisica nu are ce cauta in preajma unei femei insarcinate. Dar mai sunt si alti factori de risc: carnea sau lactatele insuficient preparate, contactul cu pamantul infectat.

Toxoplasmoza este o boala usoara, cu o singura exceptie – femeile insarcinate care nu au avut anterior sarcinii o infectie cu acest parazit. Cele mai multe femei au avut toxoplasmoza inainte de a ramane gravide, iar acest lucru poate fi demonstrat printr-un simplu test de sange.

 

Simptome toxoplasmoza

 

Partea cea mai grava este ca, fiind insarcinata, poti lua parazitul, dar cu toate acestea sa nu prezinti niciun simptom. Dar, chiar daca tu nu simti nimic, parazitul afecteaza grav dezvoltarea embrionului si a fatului. 

Cea mai buna, simpla si sanatoasa  masura este sa faci un test la inceputul sarcinii, pentru a stabili daca esti sau nu imuna la aceasta infectie. Imunitatea materna asigura protectie inclusiv fatului, asa ca poti iubi cate pisici vrei, fara nici o problema. 

Testul de sange trebuie facut inainte de saptamana 10 de sarcina, intre saptamanile 10 si 24 fatul fiind in perioada cea mai sensibila a dezvoltarii. Si in timpul ecografiilor obisnuite, lunare, medicul poate observa daca exista vreo problema. Daca i se pare ca exista un risc el va recomanda amniocenteza. 

 

Tratament toxoplasmoza

Daca insa nu ai trecut prin infectia cu acest parazit lucrurile se complica putin. Infectia cu toxoplasmoza poate provoca de malformatii fetale exista (oculare, cerebrale, viscerale). Din fericire, cazurile de acest gen sunt foarte rare.

Testele pentru identificarea parazitului (din pacate foarte prezent in jurul nostru), se vor repede de cateva ori pe parcursul sarcinii.

Daca ai aceasta infectie, atunci tratamentul va contine un antibiotic si se va verifica, prin amniocenteza, daca si bebelusul a fost infectat. Antibioticul il va ajuta pe bebelus sa faca fata mai bine infectiei si efectele sale sa fie mai mici. Se poate face un tratament bebelusului infectat si dupa nastere, insa acesta este recomandat ca tratamentul sa fie facut inca din timpul sarcinii, pentru a se diminua posibilele riscuri de malformatii.

 

Toxoplasmoza in sarcina

Ce poti face tu? Sa respecti cu strictete cateva reguli elementare de igiena. Adica spalat foarte des pe maini, grija si atentie fata de ceea ce mananci si de calitatea alimentelor.  

 

Nu pune mana pe carne cruda sau spala-te pe maini. Carnea de oaie, de vita si de miel, dar si carnea de porc, iepure, si cea provenita de la pasarile de curte pot avea acest parazit. Nu manca niciun fel de carne cruda, ci doar carne foarte bine gatita. Evita carnatii, mezelurile si pateul d eficat. Evita carnea tocata si carnea preparata la grill-ul, unde temperatura de gatire este prea mica pentru a distruge acest parazit. Ca sa fie sigura carnea trebuie gatita la cel putin 70 de grade Celsius. Nu gusta din mancare decat atunci cand carnea este complet fiarta.  

Partea foarte buna este ca parazitul nu poate supravietui in alimentele congelate astfel ca orice fel de carne care a fost congelata este sigura pentru consum.  

 

Aceiasi grija trebuie sa o manifesti si fata de legume si fructe, care – mai ales daca le consumi crude trebuie sa le speli foarte bine. Un secret fundamental este sa respecti circuitul alimentelor in bucatarie. Cele crude si nespalate nu trebuie sa ajunga in contact cu cele curatate, spalate si preparate, recomanda aufeminin.fr.

O alta masura preventiva este aceea de a evita gradinaritul, pentru ca acest parazit locuieste in pamant! Oricum nu duce mana la gura si eventual foloseste manusi, daca iti ingrijesti gradina cu flori! 

 

Pisicile si animalele de companie sunt un factor de risc

Un test la medicul veterinar si un vaccin sunt cele mai bune masuri de preventie. Trebuie sa stii ca parazitul se poate transmite doar prin materiile fecale ale animalului din casa, nu prin atingere. Iar daca pisica te zgarie riscul tinde spre zero! In plus, daca pisica ta nu consuma carne cruda si nu hoinareste prin vecini nu ai niciun motiv de ingrijorare. Vector este doar pisica hoinara, care umbla libera.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Buna!

    Tocmai ce am aflat ca sunt insarcinata si am o pisica. Ieri a venit veterinarul acasa sa ii faca deparazitare pisicii si vaccinul anual, si l-am intrebat despre acest risc al toxoplasmozei.

    Ceea ce mi-a spus a fost ca pisica nu prezinta nici un risc deoarece acest parazit il produce doar cand este mica in jurul varstei de doua-trei luni si doar pentru cel mult 15 zile.

    Mi-a spus ca exista riscul mai mare sa iau aceast parazit din carne decat de la pisica, mai ales de la carnurile neverificate de catre directia sanitar veterinara..nu stiu cum se cheama persoanele care fac asta...eu nu stau in Ro...dar veterinarul de aici cu care am vorbit face si aceasta inspectie a animalelor la abatoare inainte de a fi sacrificate si date spre vanzare...chiar si de la animalele din curtile oamenilor..

    Mi-a zis ca mai usor se poate lua din mezeluri, carne de porc, vita, miel..si a recomandat intotdeauna sa fie foarte bine facuta carnea si in nici un caz in sange..ceea ce ati subliniat si dumneavoastra in articol.

    Asta mi s-a spus mie si nu a fost singurul cu care am discutat..

  • Ioana J-S

    Ziua buna!
    Am trecut prin toate fazele acestei Infectii-- insarcinata -- fiind supusa examinarilor medicale din Romania, apoi Germania.
    In cazul meu, Infectia era proaspata (adica contractata nu cu mult timp inainte sa raman gravida, deci fara anticorpi formati).
    A fost, de departe, cea mai dura si mai intensa experienta psihologica, sufleteasca si spirituala, dar...am trecut-o cu bine.
    Sfatuiesc gravidele inefctate, dar si femeile care doresc sa ramana gravide sa citeasca articolul scris de mine (vezi mai jos). Nu il detaliez aici, direct, fiindca e destul de lung. Cred, sincer, ca va ajuta (pe mine m-au ajutat f tare astfel de abordari- articole personale & discutii pe forumuri-, in timpul sarcinii).


    https://www.facebook.com/notes/ioana-joca-spielman/despre-avort-vs-destin-sau-cum-am-ajuns-s%C4%83-detest-cinismul-medical-made-in-roman/1811748545725358

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!