Tratamentul de sensibilizare al Rh-ului poate să nu fie necesar decât după primul trimestru de sarcină, potrivit unui nou studiu de la Penn State și Universitatea din Pennsylvania.
Globulele roșii au proteine pe suprafața lor, acestea fiind numite antigene. Una dintre acele proteine, imunoglobulina Rh, este cea care face ca grupa de sânge a unei persoane să fie „pozitivă” sau „negativă”. O femeie cu Rh negativ poate rămâne însărcinată cu un făt care are Rh pozitiv, deoarece îl poate moșteni de la celălalt părinte. La un moment dat, sângele gravidei devine expus la noul antigen, determinând organismul să creeze un răspuns imun, cunoscut sub numele de sensibilizare Rh.
„Sensibilizarea Rh nu este un rezultat rău în sine”, a spus Sarah Horvath, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Penn State College of Medicine, care a condus studiul care investighează dacă primul trimestru reprezintă perioada prea devreme pentru a trata sensibilizarea Rh.
Când apare acel răspuns imun, se poate dezvolta anemie fetală, necesitând transfuzii de sânge la naștere sau, în unele cazuri, înainte de naștere. În câteva cazuri, fetușii pot dezvolta boli hemolitice fatale. Pentru a preveni aceste răspunsuri imune, oamenii de știință tratează gravidele sensibilizate la Rh cu imunoglobulină Rh pentru a-și împiedica sistemul imunitar să reacționeze la globulele roșii fetale Rh pozitive.
Dovezile anterioare la nivel de populație au constatat că doar 9% până la 10% dintre pacientele negative pentru Rh au devenit vreodată sensibilizate în timpul unei sarcini la termen.
Utilizarea excesivă a imunoglobulinei Rh, un produs finit din sânge uman, ar putea crește costurile și ar putea limita disponibilitatea utilizării în țările cu resurse mai reduse, potrivit Horvath, care și-a propus să determine dacă tratamentul timpuriu este cu adevărat benefic.
„Am descoperit în studiul nostru că gravidele nu au fost expuse la globulele roșii fetale într-o capacitate suficient de mare pentru a deveni sensibilizate la Rh în timpul primului trimestru”, a spus Horvath.
Ea adaugă: „Așadar, putem spune că sensibilizarea Rh are loc după 12 săptămâni de gestație.”
Horvath și colegii săi au colectat probe de sânge matern de la 506 de femei însărcinate în mai puțin de 12 săptămâni. Folosind citometria în flux, cercetătorii au evaluat probele de sânge matern pentru prezența eritrocitelor fetale, care de obicei se deplasează prin placentă pentru a circula în sângele matern la șapte săptămâni de sarcină.
Într-un studiu pilot anterior, Horvath și coautorii au determinat pragul numărului de celule roșii din sângele fetale necesare pentru ca o persoană să devină sensibilizată la Rh. Folosind aceste date, echipa a concluzionat că niciunul dintre participanții la prezentul studiu nu a avut un număr crescut de globule roșii fetale suficient de mare pentru a deveni sensibilizat la Rh.
Potrivit lui Horvath, acum există suficiente dovezi pentru a schimba ghidurile de tratament cu imunoglobulinele Rh în Statele Unite – ceva ce au făcut deja organizații internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății, Societatea de Planificare Familială și Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor. Prin reducerea procedurilor și costurilor inutile, Horvath a spus că există o oportunitate de a închide barierele de echitate în sănătate.
„Studiul nostru arată că unele doze profilactice de imunoglobulină Rh în timpul sarcinii din primul trimestru sunt inutile”, a spus Horvath.
Articole relationate
Ce înălțime va avea copilul tău când va deveni adult? Formula de calcul, alimente și sporturi care stimulează creșterea
Înălțimea pe care copilul o va avea la maturitate este influențată de factori genetici, de stilul de viață și de alimentație. Deși genele părinților joacă un...
Candida Albicans și recăderile: ce trebuie să știi
Candida Albicans este o ciupercă prezentă în mod natural în corpul uman, dar care, în anumite condiții, poate provoca infecții fungice neplăcute. Aceste infecții...
Dr. Craiu, după moartea unui copil din cauza tusei convulsive: „Este ca și cum ai lua un pistol și joci ruleta rusească cu copilul tău”
Săptămâna trecută, un bebeluș internat în stare gravă la „Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului” a pierdut lupta cu boala, după ce a...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu